Dobrá fyzická kondice jako štít proti rakovině!

CvičeníHealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Cvičení [slug] => cviceni [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 45 [filter] => raw [cat_ID] => 8 [category_count] => 45 [category_description] => [cat_name] => Cvičení [category_nicename] => cviceni [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Stačí cvičení a pohyb, abyste měli menší riziko rakoviny? Ano, ukazuje to nová studie publikovaná v prestižním časopise British Journal of Sports Medicine. Tato zpráva odhaluje, že mladí muži s vysokou fyzickou kondicí mají později nižší šanci na vznik devíti druhů rakoviny, včetně těch, které postihují hlavu, krk, plíce, ledviny a zažívací systém.

Výzkumníci zjistili, že ti, kteří byli v mládí ve skvělé kondici, měli o 19 % nižší pravděpodobnost rakoviny hlavy a krku a dokonce o 20 % nižší riziko rakoviny ledvin než ti méně fyzicky zdatní. Zajímavé je, že zjištění platí i pro rakovinu plic – ti nejzdatnější účastníci měli o 42 % menší pravděpodobnost vzniku této choroby. To je sice zčásti dáno kouřením, ale svědčí to o pozitivním dopadu fyzické aktivity. Ale to není vše. Výzkum přinesl opravdu překvapivé výsledky ohledně rakoviny gastrointestinálního traktu. U těch nejzdatnějších účastníků byla pravděpodobnost rakoviny jícnu, jater, žlučovodů a žlučníku o téměř 40 % nižší, a dokonce o 20 % nižší pro žaludek a tlusté střevo.

To však není všechno. Studie rovněž ukázala, že čím vyšší je fyzická kondice, tím nižší je celkové riziko rakoviny. “Nemusíte se stát profesionálním sportovcem, abyste si snížili riziko,” říká hlavní autor studie Dr. Aron Onerup. “Už menší zlepšení fyzické kondice může výrazně ovlivnit riziko těchto typů rakoviny.” Studie je významná také tím, že se nezaměřuje jen na self-reporting cvičení účastníků, ale skutečně měří jejich fyzickou kondici. To dodává výsledkům větší váhu a průkaznost. Samozřejmě, žádná studie není bez chyb. Tato nesledovala ženy a nesledovala změny v životním stylu účastníků po původním testování, což může ovlivnit výsledky.

Závěrem, tato studie nám přináší důležité ponaučení: udržování fyzické kondice v mládí může mít ohromný dopad na naše zdraví později v životě.

Zdroj:

https://www-nbcnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.nbcnews.com/news/amp/rcna99853

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.