O testosteronu – teď trochu jinak

HealthFactoryTestosteron
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 206 [name] => Testosteron [slug] => testosteron [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 206 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw [cat_ID] => 206 [category_count] => 4 [category_description] => [cat_name] => Testosteron [category_nicename] => testosteron [category_parent] => 0 ) )

Testosteron, primární mužský pohlavní hormon produkovaný ve varlatech, není pouhým olejem pro svalové mašiny. Je to klíčový prvek naší psychiky, společenské rovnováhy a dokonce i pro ženy hraje významnou roli, ačkoliv v menší míře. Jeho nedostatek může mít důsledky sahající od úbytku svalů až po psychickou nerovnováhu.

V dnešní době, kdy stres a nevhodné životní návyky dominují, je klíčové rozumět vlivu testosteronu. Proto se nyní společně s Form Factory vrhneme hlouběji do tohoto tématu, které často končí ve stínu povrchních návodů na zvýšení jeho hladiny třeba nejrůznějšími potravinovými doplňky.

Zajímá vás, proč se tak často hovoří o zvyšování testosteronu?

Řekněme, že jsem tedy běžný chlap jakéhokoli věku a ráno se vzbudím s nápadem „Hm, co takhle si zvýšit testosteron!“ Fakt? Vážně to takhle funguje? Jak tedy dospělý muž dojde k přesvědčení, že potřebuje zvýšit hladinu testosteronu? Řekněme, že záleží na věku. Mladý 20 letý muž bude motivován borci co sleduje na Instagramu a chce mít postavu i výbušnost jako oni. Muži středního věku se mohou setkat s úbytkem celkové energie. Pod vlivem obecného povědomí a internetu dojdou k závěru, že by to chtělo trochu víc testosteronu. No jo, ale má to háček. Co to vlastně znamená „víc testosteronu“? A odkud vědí, že ho mají málo? Drtivá většina mužů, kteří nakupují potravinové doplňky slibující zvýšení hladiny testosteronu přeci vůbec vlastní hladinu hormonů neznají! Nemají tedy následně ani představu o reálném účinku daného doplňku. Nebo snad jdou k lékaři a se slovy „Pane doktore, já teď budu tři měsíce baštit tribulus, můžete mi ohlídat, jestli se mi změní hormonální profil?“ To je legrační představa, ale legrace to přestává být, pokud zmotivovaný mladý kluk začne brát koktejl anabolických steroidů s touhou nabrat konečně ty svaly a zvládnout to rychle. To na jeho budoucí zdraví může mít katastrofální následky.

Takže tu máme fenomén, kdy se velká část mužské populace vážně zabývá změnou hodnot parametru velice důležitého hormonu bez sebemenší znalosti jeho aktuální hodnoty, vlastních fyziologických možností a vlastně ani účinku terapie, kterou si sami zvolí.

A proto jsme si tuto oblast vybrali. Abychom se pokusili postupně vysvětlit opravdu zásadní a důležitou roli testosteronu v především mužském životě, zkusili správně nastavit vnímání jeho role a zodpovědně přistoupili k otázce co a jak a proč vlastně měnit a zvyšovat.

A proto vám nabízíme tento seriál. Budeme se zabývat vším podstatným: jaký význam má testosteron pro naše zdraví, jak ovlivňuje naše životy a jak správně přistupovat k udržování jeho zdravé hladiny.

Ale úplně nejdřív přece musíme znát tu hladinu hormonu, který nás zajímá. Takže téma příštího článku bude jak a kdy se správně měří hladina testosteronu a co nám naměřená hodnota může sdělit. A samozřejmě, prozradíme vám, jak získat tyto klíčové informace o svém zdraví bez návštěvy lékaře.