Už od školky nám bylo vtloukáno do hlavy, že pokud chceš být zdravý, jez hodně “céčka”. Není to tak úplně pravda. Vitamín C je samozřejmě důležitý, ale pokud chcete být zdraví, začněte pořádně pečovat o svůj mikrobiom.
Mikrobiom je souhrnem všech genů veškerých bakterií, bakteriofágů, plísní a kvasinek, které žijí v našem střevním systému. Ty kromě trávicích procesů ovlivňují i hormonální a imunitní systém.
Jak tento systém podpořit? Vhodnou stravou. Proto zařaďte do svého jídelníčku:
1. zakysané mléčné výrobky
Jogurt, kefíry, zákysy. Všechny tyto výrobky vznikají fermentací a obsahují vyšší množství lactobacilů. Díky nim se i redukuje ve střevech množství enterokoků, bakterií způsobujících chronické záněty střev a močového ústrojí.
2. dostatek vlákniny
Vláknina slouží jako potrava pro střevní bakterie. Proto přidejte dostatek zeleniny, ovoce ale třeba i luštěnin, které jsou kromě vlákniny bohaté i na rostlinné bílkoviny.
3. kysané zelí
Kysané zelí by mělo být považováno za superpotravinu. Kromě vysokého množství vitamínu C obsahuje i probiotika. Proto je ideální potravinou pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu nebo pro vegany.
4. tempeh
Tempeh jsou lisované fermentované sojové boby. Díky fermentaci obsahuje právě i mikroorganismy podporující střevní mikrofloru.
5. kimchi
Jde o nakládanou kvašenou zeleninu s chilli. Původ má v Korei, ale poslední roky se stala oblíbenou i v Evropě. Chuťově je hodně specifická a chce se k ní trochu projíst. Ale pro zpestření jídelníčku a podporu střev skvělá potravina.
Autor NutritionPro
Prémiová krabičková dieta NutritionPro
Jídelníček sestavujeme na míru cílům a tělesné kompozici. Důležitá je pro nás rozmanitost jídelníčku a prémiové suroviny.
Více se o nás dozvíte na: nutritionpro.cz