Šest vědecky prokázaných metod jak se sportem zbavit stresu

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Ve světě, ve kterém stres, nejistota a změna převládají více než kdy dříve, se péče o naši duševní pohodu stala nezbytností. Naše fyzické a duševní zdraví jsou dvě spojené nádoby – zůstat aktivní je tedy jedním ze základních způsobů, jak si udržet emocionální odolnost.

Zkuste zařadit pár těchto jednoduchých metod, které vám pomohou udržet nejen svaly, ale i mysl ve špičkové kondici.

1. Najděte ten správný zlatý střed – i zde platí všeho s mírou

Nemusíte být vrcholovým sportovcem, abyste mohli sklízet ovoce. Odborníci tvrdí, že umírněný přístup a kratší tréninky má na duševní pohodu nejpozitivnější vliv. Jedna studie provedená na 1,2 milionu dospělých v USA dokonce prokázala, že lidé, kteří cvičí vždy po dobu 45 minut vykazují lepší duševní zdraví než ti, kteří doslova hodiny potí krev při maratonu. Výzkum také ukázal, že u lidí, kteří cvičí 3-5 x týdně se stav jejich mysli zlepšil prokazatelně významněji než u těch, kteří necvičí vůbec nebo naopak cvičí více než 5x týdně. Vědci, kteří se pozitivními dopady cvičení na mentální zdraví zabývají, doporučují zařadit čtyři aerobní tréninky týdně, aby se dosáhlo významných efektů na psychiku. Ale nemusíte se bát, pokud vám vysokofrekvenční aerobní trénink nevyhovuje, méně náročné aerobní aktivity pomáhají snižovat hladinu stresu a úzkosti také!

2. Uvědomte si, že každý pohyb se počítá 

Přidání již pouhých 20 minut středně náročné aerobní aktivity do vaší ranní rutiny vám poskytne okamžité zlepšení nálady. Nejen krátkodobě, díky vyplavení endorfinů, ale i na delší čas, a to až po dobu dvanácti hodin. A není to jen kardio, které vám pocit radosti zaručí. Po vyhodnocení 23 studií vědci dospěli k závěru, že opravdu každý způsob cvičení přináší z dlouhodobého hlediska pocit radosti a štěstí. Zjistili, že už i pouhých 10 minut pravidelného cvičení týdně může vést ke zvýšení pocitu štěstí. 

3. Necvičte sami

Vědci navíc identifikovali takové formy cvičení, které k duševní pohodě přispívají největší měrou. 

V tomto případě na plné čáře vítězí týmové sporty, v patách jsou jim hned další skupinová cvičení, jako může být například LM Bodypump. Fakt, že nejznatelnější přínosy pro mentální zdraví mají právě skupinové sporty vzešel z 12 týdenní studie, která ukazuje, že ti, kteří se účastnili skupinového cvičení (v tomto případě šlo o LES MILLS CORE), dosáhli výrazně vyššího skóre, pokud jde o snížení stresu a zlepšení jak fyzické, tak mentální a emocionální kvality života ve srovnání s lidmi, kteří cvičili sami.

4. Zkuste jógu a zařaďte ji před spaním

Cvičení založené na józe je považováno za skvělý prostředek na zlepšení nálady a nedávná studie ukazuje, že jóga, a konkrétně s ní spojené vědomé dýchání, může pomoci ke zmírnění příznaků stresu a deprese. Pokud chcete maximalizovat blahodárné účinky jógy, odborníci doporučují zařadit ji krátce před spaním. Další studie totiž odhalila, že strečink a meditace před spaním mohou mít významný dopad na kvalitu spánku, mohou vyvolávat pozitivní pocity a pomoci se zahnáním psychického i fyzického stresu. Nejlepší ze všeho je, že výhody nastupují rychle. Účastníci studie absolvovali 20-30minutovou sekvenci protažení a 10minutovou meditaci (na základě jógového programu Bodybalance) tři večery v týdnu po dobu pouhých dvou týdnů. Již po těchto šesti krátkých lekcích zaznamenali značné pozitivní změny v kvalitě spánku, úrovni sebevědomí a motivace, míře úzkosti, napětí a smutku.

5. Nebojte se závaží

Mnoho vědců je toho názoru, že posilování se závažím může mít podobný účinek jako užívání antidepresiv nebo například psychoterapie. A nemusíte si vyloženě nakládat nějaké velké váhy. Nedávná analýza ukázala, že výhody pro duševní zdraví nastupují bez ohledu na to, zda zvedáte obrovské kusy železa nebo ty nejlehčí činky v posilovně. Tato zjištění naznačují, že nejde o sílu, kterou tímto způsobem cvičení vybudujete, ale o pocit úspěchu a sebevědomí, který jde ruku v ruce silovým tréninkem jako takovým. Tento typ tréninku navíc nepomůže jen s depresí, ale zmírní i příznaky úzkosti.

6. Nezapomeňte trénovat také svou mysl

Neurobiologické studie naznačují, že praktikování mindfulness může ovlivnit plasticitu struktury a fungování mozku. Když toto nastane, mezi hlavní ovlivněné neurokognitivní mechanismy patří emoční regulace, sebeuvědomění a kontrola pozornosti. Výzkum ukazuje, že mindfulness podporuje naši mysl, aby fungovala méně reaktivně, což nám pomáhá fungovat plynuleji ve chvílích, kdy jsou aktivovány emoce. 

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.