Jak zvládnout home office ve zdraví?

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Koronavirová pandemie výrazně změnila životní styl lidí po celém světě. Řadu z nich ovlivnila i v pracovním životě, například povinností nebo doporučením pracovat z domova. Home office však kromě nesporných výhod přináší i zdravotní rizika, například v podobě bolestí zad či nadváhy. Naštěstí se jedná o problémy, kterým lze (alespoň zčásti) předcházet dodržováním určitých zásad.

Úskalí práce z domova

Home office se raketově rozšířil do mnoha pracovních odvětví a kromě tradičních pátků lidé trávili prací z domova větší či menší část týdne. Zdá se, že tento trend se udrží v jisté míře i do budoucnosti. Podle dostupných vědeckých výzkumů ale práce z domova může přinášet určitá zdravotní rizika. Která to jsou?

  • Na prvním místě se jedná o problémy s pohybovým aparátem dané nedostatkem pohybu, ale také nevhodnými pracovními návyky a špatně rozvrženým pracovním prostředím. Nejčastěji se jedná o bolesti v kříži, bederní a krční páteře, ale také záněty šlach a další obtíže.
  • Mezi další problémy patří únava očí, záněty spojivek, zhoršení zraku, bolesti hlavy, psychické poruchy v podobě úzkostí či deprese vyvolané izolací a stresem.
  • Nedostatek pohybu spolu s nezdravým životním stylem přispěly ke zvýšení počtu lidí s nadváhou a obezitou, vysokým tlakem krve, zvýšeným cholesterolem a hladinou cukru v krvi.

Ve zdravém těle zdravý pracovník

Na většinu problémů ale existuje řešení, nejinak je tomu i v případě skloubení zdraví a práce z domova. Jaká jsou základní pravidla pro zdravější život na home officu?

  • Upravte svoje pracovní prostředí tak, abyste i při delší práce nepociťovali bolesti pohybového aparátu, obtíže se zrakem či bolesti hlavy.
  • Dělejte si pravidelné přestávky, které se snažte vyplnit jednoduchými cviky (které naleznete například na internetu) a na chvíli vypněte a nemyslete na pracovní povinnosti.
  • „Po práci“ se snažte věnovat pravidelnému pohybu. V dnešní sedavé době se počítá opravdu každý krok a pro začátek postačí alespoň pravidelné procházky. Důležité je, aby vás pohybová aktivita bavila a přinášela vám také radost a pocit uvolnění.
  • Nezapomeňte na to, že zdraví prochází žaludkem. Jídelníček by měl být co nejvíce pestrý a vyvážený s dostatečným příjmem vitaminů, minerálů a dalších stopových prvků. Naopak pochutiny v podobě smažených a sladkých jídel by se v něm měly vyskytovat co nejméně, a to ideálně jen jako občasná odměna.
  • Poslední, ale neméně důležitou radou je, že byste se měli pravidelně odměňovat. Najděte si čas na relaxaci a koníčky. A je úplně jedno, zda relaxujete u čtení knihy, poslechu hudby, nebo si zajdete na masáž.

Co po návratu do práce?

Návrat do klasického pracovního prostředí může být po delší pauze něco jako snažit se naskočit do rychlíku jedoucího plnou rychlostí. Důležité je postupovat krok za krokem a stanovit si reálné cíle. Nemusíte zvládnout vše v jednom okamžiku. Nejprve počkejte, až se vaše pracovní návyky vrátí do zajetých kolejí, a poté začněte myslet na další věci, jako například na pravidelnou návštěvu fitness centra. S návratem k pohybu a do společenského života může také pomoct přibrání cvičebního parťáka nebo návštěva skupinového cvičení.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.