JAK SE SPRÁVNĚ OBLÉCT DO FITKA, CO SE DNES NOSÍ?

FitnessTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 121 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 121 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Každý z nás na sobě určitě někdy zažil nepohodlný kus oblečení. Je to nepříjemné, omezuje vás to a nemůžete na to přestat myslet. Ať je to špatná velikost, barva nebo střih. O to víc to člověka omezuje, když se špatně oblékne na trénink. Jaké oblečení zvolit na trénink, jaký materiál a typ si povíme v tomto článku.

POHODLÍ NA PRVNÍM MÍSTĚ

Jak už jsme zmínili, je třeba si vzít na sebe materiál a typ oblečení, ve kterém VY se cítíte dobře. Samozřejmě je důležité, jak oblečení vypadá, jestli se vám líbí, ale důležitější určitě je, aby vás neomezovalo v pohybu. I proto je dobré do fitka nosit spíš upnuté, než volné oblečení. Upnuté oblečení vám ulehčí a zrychlí pohyb, nikde vám nic nečouhá a nepřekáží. Proto je dobré zvolit například funkční oblečení, které je lehké, prodyšné a materiál odvádí dobře pot. V případě, že z jakéhokoliv důvodu při tréninku zchladnete (klimatizace), jste s funkčním prádlem stále v suchu a předejdete tak prochladnutí. Při výběru spodního dílu oblečení na cvičení u žen jsou ideální legíny, které vás obepnou a nikde vám nepřekáží. U legín je velice důležité, aby se vám nijak neshrnovaly dolů (to je velice otravné), neprosvítaly (to vás znervózňuje) nebo vás neškrtily. Proto je dobré zvolit elastický, pružný materiál, ale zároveň aby byl pevný a trochu vás vytvaroval (sebevědomí musí být). Co se týče opačného pohlaví, i ti mohou zvolit pánské legíny. Kdo se v legínách necítí, může vždy sáhnout po sportovních teplácích nebo kraťasech. 

BARVA

Jak všichni víme, černá zeštíhluje. Takže pokud se ještě dostáváte do svých vysněných kil nebo se necítíte ve své kůži, černá nikdy nezklame. Čím světlejší barvy, tím více prozradí. Samozřejmě ale vynechávat barevné oblečení by byla také škoda, protože barvy dělají den. Člověka zvýrazní a rozzáří. Nevím, jak to máte vy, ale já se ráno probudím a mám náladu na nějakou barvu. A tu si i beru ten den na trénink. I když se to zdá jako maličkost, může vám to ovlivnit to, jak se na trénink těšíte. Proto bych se v šatníku nevyhýbala i nějakému tomu barevnějšímu kousku oblečení na trénink. 

STŘIH

V dnešní době už máme na výběr z mnoha barev, materiálu, střihů a člověk nikdy neví, co mu padne nejvíc. Každý máme jiný typ postavy, a proto je nejlepší, když oblečení vyzkoušíte a střih vám jednoduše sedne. Někdo je štíhlý, druhý zase méně, někdo je vyšší/menší, má delší tělo/nohy, širší/užší záda. A proto střih vybírejte vždy podle vašeho typu postavy. Je dobré si najít svůj typ střihu a podle toho oblečení do budoucna objednávat nebo vyhledávat přímo v prodejně. Někdy stačí najít svoji značku oblečení, která vám prostě sedne.

CO SE DNES NOSÍ

Nejvíce rozšířeným produktem ve fitness u žen jsou legíny. Je to ze dvou důvodů. Jsou pohodlné a vypadají hezky. Ženy fitness centra navštěvují především proto, aby dobře vypadaly, a proto mít na sobě věci, ve kterých se cítí sebevědomě, je důležité. V dnešní době jsou velmi žádané legíny s vyšším pasem, který vám zakryjí bříško. Cítíme se tak lépe, nikde nám nic neleze a můžeme si vzít i kratší vrchní díl, aniž by nám lezl pupík ven. Velice praktické jsou také legíny s kapsičkami, kam si můžete dát například klíček od skříňky a nemusíte se bát, že ho někde necháte. 

Jako vrchní díl ženy nosí někdy pouze sportovní podprsenku, velmi rozšířené jsou v dnešní době i crop topy a nebo klasicky tílko/triko. Crop top je krátké tričko, takže pokud nejste připravená cvičit moc odhalená, jenom ve sportovní podprsence a zároveň byste chtěla ukázat trochu víc, crop top je ideální volbou. Muži nosí nejčastěji klasicky šortky s tričkem/tílkem nebo legíny a na nich kraťasy a k tomu tričko z funkčního materiálu.

CO NENOSIT

Do fitness center je zakázané nosit oblečení, které nosíte venku. Tím se myslí například riflové věci nebo košile apod. Jednoduše byste měli cvičit v oblečení, které je určený na sport. Proč nenosit rifle na trénink? Za prvé je to nepohodlné a za druhé je to nehygienické. A určitě sami dobře víme, že potit se v takovém oblečení nikdo nechceme. Stejně tak to platí o obuvi. Trénovat by se mělo vždy v pohodlné sportovní obuvi, která vás netlačí, nedusí vám nohu a dobré i je vyhnout se botám s vysokou podrážkou na patě. Může to pak z dlouhodobého hlediska ovlivnit váš výkon při tréninku. Ve chvíli, kdy si vezmete na trénink po obuvi s vysokou patou běžné tenisky s nízkou podrážkou, bude vám připadat pohyb nepřirozený. V obuvi se zvýšenou podrážkou nemáte plosku nohy tolik při zemi a noha je trochu v nepřirozené pozici. Pokud se v takové pozici chodidla naučíte trénovat, vše ostatní vám bude připadat pak divné a nepohodlné.

Sama cvičím už velice dlouho a měla jsem na sobě spoustu typu materiálu, barev a střihů a co vím jistě je, že vždy je nejdůležitější v čem se VY sami cítíte dobře. A proto jsem se rozhodla založit svojí značku sportovního oblečení pro ženy, aby to, co je ideální při tréninků pro mě, mohly zkusit i další a zjistit, že to je to, co je třeba ideální i pro ně. Pro váš trénink, pro váš lepší den

Autor Ester Marečková

Osobní trenérka ve FormFactory

Trenérka ve FormFactory v galerii Harfa. Trenérství se zabývám asi 5 let. Sama trénuji 10 let. Ke svým klientům přistupuji individuálně podle jejich potřeb. Někoho trápí bolavá záda, někdo chce zhubnout, další nabrat svalovou hmotu a tak dále. Vše lze se správnými tréninky a stravou. Nevíte si rady a chcete poradit nebo podpořit? Neváhejte se na mě obrátit, těším se na vás.

www.esterfitness.cz, www.edenclothes.cz