Sedavé zaměstnání – tichý zabiják?

FitnessHealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Dlouhé sezení u počítače, ale i za volantem apod. našemu zdraví vůbec neprospívá, a to zejména, pokud takto strávený čas následně nekompenzujeme aktivní pohybovou aktivitou. Zdravotní problémy od bolavých zad či otoků nohou přes křečové žíly a nadváhu až po kardiovaskulární onemocnění mohou nastoupit velmi rychle.

Podle světové zdravotní organizace (WHO) je sedavé zaměstnání považováno za čtvrtého největšího „zabijáka“ dospělé populace. Dle aktuálních studií ten, kdo sedí dlouhodobě více než šest hodin denně, má až o 30 % vyšší pravděpodobnost, že zemře dříve než člověk, který sedí v práci tři hodiny denně a věnuje se alespoň minimálnímu aktivnímu pohybu.

Málokdo si tak uvědomuje, jak může být sedavé zaměstnání nebezpečné a za čím vším z pohledu našich potíží může stát.

1. Bolesti zad

Bolesti zad vlivem úbytku svalové hmoty jsou jedním z mnoha negativních důsledků sedavého stylu života.

Bolest mezi lopatkami

Je nejčastěji způsobena blokádou hrudní páteře, žeber či přetížením mezilopatkových svalů. Při práci u počítače často dochází ke zhroucenému držení páteře, kdy je hrudní i bederní páteř držena v předklonu s oporou předloktí na stole. Statická zátěž je pro záda nevhodná, když je navíc v nesprávné poloze, dojde k přetížení rychleji.

Bolest bederní páteře

Za těmito bolestmi často stojí dysfunkce svalů hlubokého stabilizačního systému nebo strukturální postižení páteře.

Při práci na počítači často dochází ke statickému držení bederního úseku páteře, navíc v nevhodné pozici předklonu. Pro co nejmenší zatížení meziobratlových plotének a kloubů by měla být záda v bederním úseku opřena o opěrku židle v poloze fyziologické lordózy (tzn. mírné prohnutí dopředu).

Bolest v kříži

Bolest často způsobená sedem s nevhodnou, nesymetrickou pozicí nohou (např. noha přes nohu, jedna noha na židli…), při které vzniká blokáda sakroiliakálního skloubení (SI kloub). Takováto poloha může být chvilkově úlevová, ale rozhodně byste v ní neměli strávit osm hodin.

Další příčinou může být kontakt sedacích hrbolů s příliš tvrdou židlí, který přiškrtí sedací nerv probíhající oblastí hýždí. Bolest potom začne vystřelovat i do zadní strany stehen.

2. Cervikokraniální syndrom

Cervikokraniální syndrom se projevuje bolestmi krční páteře nebo hlavy, popř. bolestí uší, dásní či tlakovou bolestí za očima. Tento problém pak může vést i ke vzniku tinnitu (pískání v uších) nebo rozostřenému vidění s omezením zorného pole.

3. Nadváha a poruchy prokrvení 

Ti, kteří většinu dne prosedí, často trpí i nedostatkem pohybu, a vystavují se tak riziku obezity a poruchám metabolismu tuků a sacharidů.

4. Vysoký krevní tlak

Zároveň tito lidé často trpí vysokým krevním tlakem. Následkem toho se u nich zvyšuje riziko vzniku infarktu myokardu a cévní mozkové příhody.

5. Bolesti či otoky nohou

Bolesti nohou mohou být spojené s blokádami v křížové oblasti nebo může být příčina cévního původu. Při sezení s nohama nad zemí může docházet k útlaku cév zadní strany stehna.

6. Nadýmání a zácpa

Nedostatek pohybu kromě jiného může vést také k nadýmání, bolestem břicha a zácpě.

7. Úzkosti a deprese

Lidem, kteří většinu dne sedí, také hrozí vyšší riziko vzniku úzkostí a depresí. Kdo se dost nehýbe, vlastně rychleji stárne.

Co dělat v případě potíží

Všem těmto problémům je vždy lepší předcházet, a to zejména dostatečným pohybem, kvalitní židlí, správně nastaveným stolem, ale i pomocí nejrůznějších ergonomických pomůcek.

„Sedavé zaměstnání může být skrytý zabiják a nedostatek pohybu vede často ke vzniku závažných onemocnění. Už 30 minut pohybové aktivity denně dokáže působit jako prevence a pozitivně ovlivnit jak fyzické, tak duševní zdraví,“ říká Marek Kadlec, osobní trenér a Area Manager ve Form Factory. Nezáleží na tom, zda se věnujete posilování, kardio tréninkům, nebo máte rádi třeba taneční lekce, každý pohyb se počítá. Doba, kdy fitness centra patřila zvedačům těžké váhy jsou dávno pryč a díky rozmanitosti vybavení si dnes může každý najít to, co mu vyhovuje. Třeba v klubech Form Factory.

Zdroj: novinky.cz

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.