Jak přizpůsobit stravu při sedavém zaměstnání

HealthFactoryStravování
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) )

Sedavé zaměstnání je jedním z nejrozšířenějších rizikových faktorů dnešní domy. 8-10 hodin za stolem v kanceláři, doma, v kavárně dnes tráví ⅔ obyvatel. 

Nejlepší prevence je samozřejmě přidat pohyb. Chodit alespoň z části do práce a z práce pěšky, každou hodinu vstát a protáhnout se, párkrát týdně si jít zacvičit. Bohužel realita je trochu jiná. Proto zkuste udělat aspoň změny v jídle.

1. odlehčete vaši stravu

Se sedavým zaměstnáním většinou klesá i energetický výdej. Snažte se proto tomu adekvátně přizpůsobit váš příjem. Jezte potraviny, které mají velký objem ale nízkou energetickou hodnotu. Hodně zeleniny, luštěnin, méně sladké ovoce. Naopak vyhýbejte se potravinám s vysokou energetickou hustotou (tučné sýry, tučné mléčné výrobky, prorostlá masa)

2. hodně pijte

Při menším pohybu často dochází i k otokům. Paradoxně jako nejlepší prevence otoků je dostatečný pitný režim. Pijte proto pravidelně po menších dávkách. Ideální je pít čistou vodu, popřípadě ochucenou například mátou, ovocem, okurkou. Nebo hodně naředěný ovocný džus.

3. jezte dostatek vlákniny 

Peristaltika střev může být nedostatkem fyzického pohybu narušena. Pomozte proto střevům zvýšeným příjmem vlákniny. Jezte tedy dostatek celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny. Tu see snažte, pokud to půjde, neloupat. Hodně nerozpustné vlákniny je právě ve slupkách. A i vitamínů tam najdete ze celého plodu nejvíce. 

4. pozor na glykemický index

Dávejte si také pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexem. Rychle vám zvednou hladinu krevního cukru, která pak zase rychle klesne a to způsobí ospalost a únavu. Pozor tedy dávejte na pufované výrobky (rádoby zdravě se tvářící “polystyreny”), rozvařené těstoviny, rýži nebo sladkých sušenek. 

A asi nejčastější rada na závěr. Jezte pravidelně a pestře. Dodáte si tak většinu živin, které tělo potřebuje,

Autor NutritionPro

Prémiová krabičková dieta NutritionPro

Jídelníček sestavujeme na míru cílům a tělesné kompozici. Důležitá je pro nás rozmanitost jídelníčku a prémiové suroviny.

Více se o nás dozvíte na: nutritionpro.cz