Balanc ve stravě při sedavém zaměstnání

HealthFactoryStravování
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) )

V dnešním moderním světě, kdy je náš organismus zatěžovaný stresem je přínosné dbát na naší stravu v průběhu pracovní doby. Nastavte si zdravé návyky, které povedou k několika změnám:

  1. budete se cítit plní energie 
  2. lépe se budete rozhodovat 
  3. zlepší se vaše soustředění a pocítíte emoční stabilitu
  4. urychlíte regeneraci po sportovním výkonu
  5. zlepšíte váš  imunitní systém
  6. nebudou vás omezovat chutě 
  7. lépe budete zvládat stres 

Pokud celý den sedíte zkuste tohle: 

  1. Využijte neděli ve váš prospěch. Sepište si nákupní seznam, připravte jídlo a nakrabičkujte. Štěstí přeje připraveným. 
  2. Konzumujte dostatečné množství zeleniny a ovoce, denně alespoň 600 g (zeleniny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí. Zaměřte se na konzumaci sezónních potravin, zeleniny syrové i tepelně upravené. Doplníte tím potřebné vitamíny a minerální látky. 
  3. Denně zařazujte hrst ořechů či semínek. Ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, které mají blahodárný vliv na mozkovou činnost a lidskou psychiku jako celek.
  4. Na oběd si vybírejte více jídel s rybou a mořskými plody alespoň 2 x týdně.
  5.  Zkuste přidat do jídelníčku přílohy bohaté na živiny. Například brambory ve slupce, batáty, jáhly, pohanka, celozrnná rýže, bulgur, quinoa a další zajímavé přílohy. 

Svačiny

Na svačinu je potřeba si myslet den dopředu, nebo vymyslet kde si ji cestou do práce koupíte. Proč je potřeba nad tím přemýšlet? Když dojde na to, že byste měli jíst a nejste připraveni, tak většina lidí řeší nevhodné varianty. Nepřemýšlí tolik o kvalitě a zjistí, že nemají možnost si ji ve svém okolí sehnat. Svačinky volte opět v trojkombinaci sacharidy, bílkoviny a tuky nebo postačí jen dvě složky:

  • Sacharidy: zelenina (velikost malého salátu), ovoce (1 ks)
  • Bílkoviny: mléčné produkty neslazené (1 ks), kvalitní vysokoprocentní šunka (pár plátků), sýry, ryby (jeden malý plátek)
  • Tuky: oříšky , semínka, olivy, avokádo, olej

Obědy

Nezanedbávejte příjem hlavního chodu. Mělo by to být největší jídlo dne. Tím nemyslím, abyste se přejedli. Kombinujte zeleninové pokrmy pro odlehčení, občas jen salát či plátek masa/ryby s přílohou.

Tip pro vás:

Vhodný oběd:

  • poke bowl 
  • salát s červenou čočkou a vejcem 
  • ryba s vařeným bramborem ve slupce
  • rizoto se zeleninou a sýrem 
  • celozrnné těstoviny s cuketou krůtím masem 
  • pho polévka 
  • vegetariánská restaurace 

Večeře

Pokud máte malý výdej přes celý den, tak omezte konzumaci příloh a pečiva večer. Porce by měla být střídmá a jídlo spíše lehké. Hlavní složka by měla být opět bílkovina a k tomu zelenina. V menším množství luštěniny, přílohy či ovoce. 

Autor NutritionPro

Prémiová krabičková dieta NutritionPro

Jídelníček sestavujeme na míru cílům a tělesné kompozici. Důležitá je pro nás rozmanitost jídelníčku a prémiové suroviny.

Více se o nás dozvíte na: nutritionpro.cz