Aktuální trend – intuitivní výživa

HealthFactoryTrendy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 242 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 242 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 10 [name] => Trendy [slug] => trendy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 10 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 36 [filter] => raw [cat_ID] => 10 [category_count] => 36 [category_description] => [cat_name] => Trendy [category_nicename] => trendy [category_parent] => 0 ) )

Co je to intuitivní výživa? Je to způsob stravování, který se zaměřuje na poslech vlastního těla a jeho potřeb. Intuitivní výživa nezahrnuje žádná omezení ani pravidla, ale spoléhá se na intuici a vědomí těla. Je to alternativa ke klasickým dietám a omezením, které často vedou k frustraci a neúspěchům.

Intuitivní výživa se zaměřuje na to, aby člověk jedl to, nač má právě chuť a co mu tělo říká. To znamená, že se může stravovat podle hladu, sytosti a potřeb těla. Tento způsob stravování je o svobodě a možnosti volby jídla, které nás naplní a dá nám energii.

Jak se tedy dá intuitivní výživa aplikovat v praxi?

V první řadě je potřeba naslouchat svému tělu a být si vědom svých potřeb. Pokud máme hlad, jedeme, pokud ne, nejíme. Je důležité jíst pomalu, aby si tělo stihlo uvědomit, kdy jsme již dostatečně sytí. Stejně tak se můžeme soustředit na to, jak se cítíme po jídle – pokud se cítíme plně a spokojeně, bylo to pro nás správné jídlo. Na druhou stranu, pokud se cítíme unaveně a těžce, možná bychom měli změnit jídelníček.

Intuitivní výživa není o perfektnosti nebo omezení. Je to o respektování vlastního těla a potřeb. Je to o tom, být si vědom toho, co nám dává energii a co naopak ubíjí. Když se budeme soustředit na intuici a vědomí těla, můžeme dosáhnout vyváženého a zdravého životního stylu, který nám bude přinášet radost a energii.

Nad čím je potřeba přemýšlet

Důležité je také si uvědomit, že každý člověk má jiné potřeby a preference. Co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Proto bychom se neměli snažit kopírovat jídelníčky a stravovací návyky ostatních, ale spíše se zaměřit na své vlastní potřeby a preference.

Intuitivní výživa také neznamená, že bychom měli jíst pouze nezdravá jídla a ignorovat potřeby našeho těla. Je důležité si uvědomit, že některá jídla nám mohou sice chutnat, ale nejsou pro nás nutričně vhodná. Proto bychom měli dávat přednost celkově vyváženému jídelníčku, který obsahuje pestrou škálu potravin a dostatek živin.

Tento přístup může také pomoci s narušeným vztahem k jídlu. Mnoho lidí trpí nezdravým vztahem k jídlu, například snaží se vyhýbat určitým jídlům nebo se přejídají. Intuitivní výživa může pomoci obnovit zdravý vztah k jídlu a naučit se vnímat a respektovat vlastní tělo.

Nesmíme opomínat ani výhodu, že není nutné počítat kalorie ani se omezovat. Tento způsob stravování nám umožňuje jíst, co máme rádi, a zároveň se cítit dobře a energicky. Mnoho lidí také zaznamenává zlepšení trávení, imunity a celkového zdraví.

Věnovat pozornost pocitům hladu a sytosti – Pokud máte pocit hladu, znamená to, že tělo potřebuje energii. Pokud se cítíte plní a spokojení, znamená to, že už jste snědli dost. Snažte se být v kontaktu s těmito pocitů a jednat podle nich.

Pojďme si dát pár příkladů

  • Poslouchat své chuťové buňky – intuitivní výživa neznamená, že byste měli jíst pouze zeleninu a ovoce. Pokud máte chuť na jídlo, které je vaše oblíbené, nebojte se si ho dopřát. Jde o to být si vědom toho, jaké jídlo vám dává energii a jaké vás spíše unavuje a unavuje.
  • Být si vědom svého těla – všimněte si, jak reaguje vaše tělo na různé potraviny. Jak se cítíte po jídle? Pokud vás jídlo unavuje nebo způsobuje nevolnost, je to znamení, že možná nebylo správné pro vaše tělo. Pokud vás naopak jídlo nabíjí energií a zlepšuje vaši náladu, pravděpodobně to byla dobrá volba.
  • Neomezovat se – intuitivní výživa neznamená, že byste měli omezovat nebo vylučovat určité potraviny. Je důležité být si vědom toho, co jíte, a jak to vaše tělo ovlivňuje. Pokud vám jistá potravina dělá dobře a dodává vám energii, nemusíte ji omezovat. Pokud naopak cítíte, že vám určitá potravina škodí, zkuste se jí vyvarovat.

Intuitivní výživa je způsob stravování, který není omezující, ale respektuje potřeby a signály vašeho těla. Je to o být si vědom toho, co vám dává energii a co vám naopak ubíjí. Pokud se budete řídit principy intuitivní výživy, pravděpodobně se budete cítit lépe a budete mít víc energie pro svůj každodenní život.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.