Podzim ovlivňuje naše stravování aneb jak přesedlat z léta

HealthFactoryStravování
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) )

Léto se s námi již jednoznačně rozloučilo a nyní je před námi podzim. Pokud nás potěší svitem slunce a barevným listím, vše je v pořádku. Když ale začne být sychravo a šero, nejen že se nám už nechce tolik pohybovat na čerstvém vzduchu a něco se sebou dělat, ale také s pojídáním studené zeleniny to má řada z nás horší. A tak vyvstává otázka, co teď jíst, když na zeleninu, nebo saláty přestává být tolik chuť.

Předně je třeba říci, že není třeba věšet hlavu, protože je k dispozici řada řešení, jak si i v sychravých dnech zachovat zdravý a vašim potřebám odpovídající jídelníček. 

V tomto období začíná být k dispozici podzimní zelenina a ovoce. A právě na ty nyní nastal čas. Jak tedy zařadit zeleninu do jídelníčku na podzim?

První volbou se nabízí zařazení dýně, jejíž využití je velmi široké. Lze ji využít do polévky, jako příloha, ale je možné z ní připravit i dezerty. Osobně mám nejraději dýňovou polévku s červenou čočkou, na jejíž přípravu najdete řadu receptů. 

Skvělá je také pečená zelenina, kterou je možné s dýní kombinovat. K pečení lze využít cuketu, papriku, cibuli, mrkev a dýni. Lehce zakápnete tuto směs olejem, osolíte, nebo ochutíte kořením a vložíte ji do trouby. Za chvilku je pak hotovo. Zeleninu můžete připravit také na grilu.

Pečená, nebo grilovaná zelenina a polévky jsou perfektní záležitostí na chladnější období. Polévek se dá vymyslet celá řada. Zapomínat bychom neměli ani na houby, kterých je nyní všude spousta a právě do polévek je vhodné je přidat. 

K dispozici je rovněž kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel). Z této zeleniny připravíte zcela jednoduše skvělou omáčku. Do pekáčku přidáte k masu nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, okořeníte solí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Dáte péci, dokud maso nezměkne. Poté výpek rozmixujte s veškerou zeleninou, čímž vám vznikne omáčka, kterou můžete zjemnit zakysanou smetanou. A „svíčková“ je na světě.

V tuto dobu je k dispozici také řada ovoce, například švestky, jablka, hrušky. Jezte je především čerstvé, abyste využili veškeré benefity, které v sobě mají (vitaminy, minerální látky a další specifické látky pro naše zdraví). Připravit lze také skvělý crumble s ovesnými vločkami, nebo ranní teplou kaši.

Možností je mnoho, proto hledejme cesty, jak si i v podzimních měsících zajistit příjem zeleniny a ovoce, aniž bychom se do těchto pokrmů museli nutit. Protože každé roční období je krásné, ale vždy je dobré stravu jim uzpůsobit a využít vždy potenciál daného období pro své zdraví na maximum.

Monika Bartolomějová

Autor NUTRIČNÍ INSTITUT

Profesionální vzdělávací kurzy pro výživové poradce, fitness trenéry i veřejnost

Zakládáme si na tom, aby naše znalosti, které předáváme dál, stály na ověřených faktech, nejnovějších trendech a poznatcích. Spolupracujeme s lékaři i dalšími odborníky z mnoha oblastí, které se zdravím a výživou úzce souvisí.

nutricniinstitut.cz