S podzimními depresemi zatočme ve fitku!

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Přemýšleli jste někdy o tom, jak na nás působí čtvero ročních období? Často si říkávám, že je báječné žít v podnebném pásmu, kde si ty proměny jarního, letního, podzimního a zimního času můžeme prožít nejen sami se sebou, ale i s měnícím se krajem kolem nás. Co by za to lidé žijící v subtropech dali!

Protože jsme však každý z nás zcela unikátní bytost, tak i rozdílně prožíváme proměny počasí kolem nás, zejména střídání tepla a zimy. S koncem léta jsme vpluli do kouzelného podzimu s barevnými scenériemi věštícími pomalu se přibližující zimu.

Sluníčko nás opouští dříve, dny se zkracují, teploty, kterých jsme se v létě namlsali, klesají a ranní vstávání jsou náročnější. To vše nahrává splínům – únava, skleslost, podrážděnost i depresivní nálady – i to s sebou někdy přináší podzim.

U podzimní depresivní nálady se jedná o negativní pocity a časté změny nálad během podzimního období. Slunce je blahodárné na povzbuzení a celkovou regeneraci organismu. Na podzim, kdy dostáváme méně energie ze slunečního záření, se to projevuje právě na našem každodenním vyladění. Naštěstí jsou podzimní depresivní nálady spíše krátkodobého charakteru, protože souvisí se sychravým počasím a nedostatkem světla a sluníčka.

Jak se tedy na podzim naladit? Jeden krásný citát říká: „Člověk může být občas jako počasí, proměnlivý.“ A tak se v proměnlivém podzimu obrňme trpělivostí a sebeláskou, dopřejme si všechno po čem naše tělo i duše volá a touží – radujme se z maličkostí, přečtěme si novou knihu, pusťme si oblíbenou hudbu a především se pohybujme, cvičme v oblíbeném fitku. Zaradujeme se i v barevné přírodě při výletech s přáteli.

A nezapomeňme při tom: „Slunce nás potěší, déšť nás osvěží, vítr nás povzbudí, sníh nás rozradostní. Neexistuje totiž špatné počasí, jsou jen různé druhy dobrého počasí.“ (John Ruskin)

Pokud nenacházíte důvod k úsměvu a propadáte pocitu, že si u vás chmury doslova podávají dveře, vyzrajte nad nimi pomalejším během, turistikou, jízdou na kole, jógou, cvičením pilates či fyzickými aktivitami, které během podzimu a zimy najdeme v našem fitku. Pravidelné cvičení je totiž nejvhodnější prevencí, která může lidi před projevy deprese účinně ochránit.Kdyby i tak bylo ouvej, jsem tu pro vás 😊.

Autor PhDr. Marie Vlčková

Životní koučka a osobní terapeutka

Začněme dělat to, co je nezbytné, pak to, co je možné, a najednou zjistíme, že děláme nemožné.

Snaha pomáhat lidem charakterizuje celý můj dosavadní život. Vrbou všem potřebným jsem ráda byla už v dětství, i v době studií na gymnáziu a Univerzitě Karlově a provází mne dodnes – jsem vnímavá pozorovatelka života, certifikovaná koučka, facilitátorka, psychologická terapeutka, konzultantka, mentorka a především člověk, který má rád lidi. Empatie, pokora a oduševnělá blízkost je mým klíčem pro porozumění, schopnost naslouchat a laskavě hovořit s lidmi, kteří hledají na své životní pouti světlo a naplnění svých snů a vizí – osobních i pracovních.

Jako dlouholetá spolupracovnice mága, léčitele a astrologa Emila Václava Havelky a jím zvolená prezidentka Bratrstva Zlaté pyramidy, z.s. ráda pomáhám lidem objevit v sobě vnitřní sílu, najít impulzy k životní změně a především vyladit duši i mysl pro životní rovnováhu, sebedůvěru a tolik potřebnou vnitřní pohodu. Mám mnohaleté zkušenosti s psychologickým poradenstvím a pomocí potřebným ze všech věkových skupin s pozoruhodnými kladnými ohlasy.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz