Jak vyzrát na stres a depresi bez léků? Osvědčeným receptem v podobě pravidelného cvičení!

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

S nástupem chladných měsíců dochází u mnoha lidí k zhoršení psychické pohody. Podzim a zima patří mezi nejvíce depresivní části roku, a to hned z několika důvodů. Mezi možné příčiny patří úbytek světla, sychravé počasí, pracovní stres, ale také shon a nervozita v období před vánočními svátky. Působení stresu a pokleslé nálady si na organismu vybírá svou daň, naštěstí existuje osvědčený recept, jak s chmury zatočit, a to zcela přirozeným způsobem.

Těsné propojení imunity a nervů

Dlouhodobý stres, poruchy nálady a imunitní systém. Dlouholetým výzkumem bylo prokázáno, že imunita a nervový systém jsou spolu v těsném propojení, a to více, než by se na první pohled mohlo zdát. Dlouhodobý stres a poruchy nálady, například v podobě deprese, totiž významně zhoršují funkci imunitního systému a mohou způsobovat náchylnost k infekcím, autoimunitním chorobám, onemocněním srdce a cév, ale také ke vzniku rakoviny.

Vztah je ale platný i v opačném směru, poruchy imunitního systému se totiž mohou odrážet na psychickém zdraví a způsobit rozvoj deprese, poruchy koncentrace, paměti a spánku, ale také úzkosti a řadu dalších problémů. Imunita a psychika podle výzkumů fungují jako jeden celek, v posledních letech se tak označují pojmem neuroimunitní systém. Jedná se přitom o velmi složitý, křehký a provázaný systém, jehož narušení na kterékoliv úrovni může ovlivnit funkci imunity, ale i psychiky.

Jaký je zaručený recept?

Důležitá otázka tedy zní, jak udržet toto soukolí v dokonalém pohybu, aby fungovalo jako švýcarské hodinky? Osvědčeným receptem je právě pohyb, který nemusí být sice dokonalý, ale zato pravidelný. Řada výzkumů prokázala příznivý vliv pravidelného pohybu na odbourávání psychického i fyzického stresu, zlepšení nálady a posílení funkce imunitního systému.

Mechanismus působení pohybu na zmírnění stresu je komplexní, k zmírnění přispívá mimo jiné uvolňování endorfinů a dalších hormonů, které příznivě ovlivňují funkci neuroimunitního systému. Sportem a cvičením také můžete na chvíli „vypnout“ a zapomenout na starosti každodenního života, což je v současné, hektické době jedna z nejdůležitějších věcí.

Pět tipů do začátku

  1. Krok za krokem. To platí obzvláště, pokud s nějakou fyzickou aktivitou začínáte. Fyzickou kondici musíte budovat postupně, nějaký čas to potrvá. Důležitá je pravidelnost, sportovní aktivitě byste se měli věnovat několikrát týdně a ideálně střídat takzvané aerobní aktivity, mezi které patří například fitness, běh, plavání či jízda na kole, s posilovacím cvičením.
  2. Dělejte, co máte rádi. Jaký druh fyzické aktivity je nejlepší pro zlepšení psychické pohody a posílení imunitního systému? Na jednoduchou otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Důležité je vybrat si takovou aktivitu, která vás bude bavit, odpočinete si při ní a vydržíte u ní dlouhodobě.
  3. Každý krok se počítá. Pokud máte málo času a fyzické aktivitě se nezvládáte věnovat několikrát do týdne, můžete využít každou možnost ve svém nabitém denním diáři. Místo výtahu používejte schody, alespoň část cesty do práce jděte pěšky, během přestávek v práci se věnujte jednoduché rozcvičce. Fantazii se meze nekladou a v dnešní, sedavé době vaše tělo skutečně ocení každý pohyb navíc.
  4. Dostatek motivace. Největším problémem bývá dlouhodobá motivace k pohybu. Tu můžete zvýšit pravidelným zapisováním svých aktivit, stanovováním nových výzev nebo také využitím některé z chytrých aplikací, které vás interaktivní zábavnou formou budou motivovat k pravidelnému cvičení.
  5. Ve více lidech se to lépe táhne. Zvýšit motivaci a radost z pohybu můžete také tím, že se budete věnovat kolektivním aktivitám. Další možností je například splňování postupných výzev a soutěžení s přáteli na dálku.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.