Jak na deprese a úzkost pomocí cvičení?

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Tato metoda prokazatelně funguje

Když nám do života zasáhne deprese, máme pocit, že nám krom léků snad nic nepomůže. Když toho všeho máme kolem dost a hlavu nám nezaměstnává nic jiného, než stres a starosti naší mysli tak nedají odpočinout, existuje několik možností, jak postupovat dál. Buď propadnete depresi, nebo se rozhodnete myslet na něco jiného.

Myslet na něco jiného a dělat něco jiného. To se jednoduše řekne… říkáte si i vy? Ovšem nic neplatí na depresi a úzkost tak jako cvičení. Je to paradox, protože je-li člověk v depresi či jej svírá úzkost, cvičení je to poslední, co by se mu chtělo dělat. Ovšem když jednou začne, když se člověku dostane motivace, pravidelné cvičení toho dokáže na psychice skutečně hodně.

Cvičení pomáhá zahánět deprese

Deprese je závažným psychickým onemocněním, které často vede až k sebevražedným snahám nejen u dospělých lidí, ale také bohužel již u mladistvých. Jak depresi na svém blízkém poznáte? Deprese bývají nejčastěji projevovány navenek smutkem, beznadějí, ztrátou zájmu o koníčky, nedostatkem energie na cokoli, myšlenkami na smrt či dokonce sebevraždu. Ve studii z prosince 2017, která se jmenuje Evidence-Based Practise in Child and Adolescent Mental Health, autoři uvádějí, že cvičení může u dospívajících snížit symptomy deprese, ba dokonce může být alternativou terapie či léků.

Hůře jsou na tom s depresí mladiství

Deprese je hrozná, to ví každý, kdo ji zažil, nebo zažívá. Naštěstí se dá proti ní něco dělat. Ať je to užívání antidepresiv, psychoterapie anebo kombinace obojího. U teenagerů však je to o něco složitější. Často si rodičům neřeknou, že potřebují zajít k psychologovi, tudíž ten první krok musí většinou iniciovat rodič sám. Nicméně, poznat, že jde o závažnou věc či depresi, jde u mladých lidí poměrně těžko, jelikož rodiče změny nálady, izolaci, podrážděnost či deprese přisuzují jejich pubertálnímu věku a jsou často považovány za normální. Extrémní deprese však k věku nepatří a je důležité brát je vážně.

Jak cvičení na deprese pomáhá?

Nová studie publikovaná výzkumníky z Austrálie uspořádala čtyř týdenní cvičení desíti dospívajících, kteří byli diagnostikováni závažnou depresí. A? Cvičení skutečně pomohlo, nicméně bylo potřeba udržovat v těchto mladých lidech motivaci, aby dokázali ve cvičení pokračovat. Sami účastníci tohoto výzkumu potvrdili, že cvičení skutečně pomáhá a uvedli, že nejvíce jim pomáhalo, když měli naplánované hodiny cvičení s trenérem, cvičení v párech či boxování.

Jak se cvičením proti depresi začít?

Dle American Psychological Association (APA), doporučuje skutečně mnoho terapeutů cvičení jako součást léčby deprese. Doporučuje se však, ještě před tím, než začnete cvičit, zkonzultovat váš záměr cvičit se svým ošetřujícím lékařem. Jestliže ten nebude mít nic proti, můžete se cvičením začít. Doporučuje se však začínat pomalu, s malými cíli, které můžete posouvat vždy o trochu dále. Ze začátku zapomeňte na vysokou intenzitu cvičení. I psychicky zcela zdraví lidé s ní začínají pomalu a postupně.

Jaké cvičení proti depresi zvolit?

U každého je to individuální. Někomu pomůže rychlá chůze, běhání či plavání. Jiným zase jóga či vzpírání. Každý jedinec získává emociální a psychickou sílu jinak. Díky cvičení budete v kontaktu s ostatními lidmi, dojdete do zcela jiného prostředí. Mnohým lidem také pomáhá, když cvičí podle tréninkového plánu nebo s kamarádem (sparingem), který má podobný cíl. Sledujte na sobě každičkou změnu nálady. Jaké cvičení ji zlepšuje? Jaké naopak zhoršuje?

Jak cvičení pomáhá na deprese a úzkosti?

Možná se budete divit, ale skutečně mnoho lidí chodí do posilovny právě z téhož důvodu, z jakého tuto možnost teď právě zvažujete vy. Lidé mají různé problémy, ať už je to deprese, úzkost, poruchy příjmu potravy, nízké sebevědomí, dřívější šikana ve škole. Lidé skutečně cvičením řeší mnoho svých starostí a bolístek. Tak jak cvičení může pomoci vám?

Vyplavení endorfinů

Cvičením se uvolňují endorfiny neboli endokanabinoidy, což jsou látky podobné konopí, které člověku dokáží zlepšit náladu, utlumit bolest, a dokonce i rozšiřují i cévy.

Zapomenete na starosti

Cvičení odvede pozornost od všech starostí, takže vás dostane mimo cyklus negativních myšlenek, které akorát tak depresi a úzkost krmí.

Získáte sebevědomí

Krom toho získáte zpět sebevědomí. Ať už jste ho měli nebo nikdy neměli. Cvičením se člověku tělo změní a vydržíte-li, může se změnit k nepoznání. Ať už jde o mužnou sexy postavu nebo o nádherné podmanivé ženské křivky, pozvednutý zadeček a hezky vyrýsované bříško. Chce to jen u cvičení vydržet a jít si za svým cílem.

Získáte nové přátele

Takové fitcentrum je bezvadným místem, kde poznáte mnoho lidí. Budete-li chodit ve stejný čas, je možné, že budete stále potkávat ty stejné lidi. Po čase se vámi začnou zdravit a sem tam i prohodí pár slov. Sami nebuďte nepřístupní, jelikož i pouhým úsměvem namísto pozdravu zlepšíte náladu nejen ostatním, ale i sobě. Také zjistíte, že v tom nejste sami. Že depresí trpí i ten svalovec, který zvedá 320 kg na mrtvý tah, že ta holka, kterou věčně vidíte běhat na páse a která má postavu, za kterou by každá žena vraždila, si ve skutečnosti myslí, že je tlustá.

Naučíte jak proti depresi zdravým způsobem

Cvičení je pozitivní činností a se cvičením se pojí i zdravé stravovací návyky. Bez správné a vyvážené stravy totiž neuvidíte na své postavě výsledky. Správná strava s psychikou dokáže také udělat divy. Když se o cvičení začnete zajímat více do hloubky, zjistíte, že existuje něco jako makroživiny, tedy bílkoviny, sacharidy a tuky, a že jejich nesprávný poměr dokáže s psychikou nehezky zamávat, přičemž také zjistíte, že jejich správný poměr naopak dokáže psychiku i tělo mimořádně zlepšit.

Přes sebelítost a utápění se v závislostech cesta nevede

Zjistíte, že přejídání nebo naopak alkohol skutečně nevede ke zlepšení depresí, nebo zapomnění. Zjistíte zkrátka, že sebelítost není správnou strategií. Čím více se člověk utápí v alkoholu nebo v přejídání, stejně zjišťuje, že tato cesta nikam dlouhodobě nevede. Že se mu naopak přitěžuje a že to chvilkové uvolnění za ty následky a pocity vlastně vůbec nestojí.

Jak na deprese pomáhá pravidelné cvičení?

Zvyšuje energii, zlepšuje spánek, odvede pozornost od obav, které vás trápí, budete více chápat, jak procesy v těle fungují a získáte sebevědomí. Mnoho studií prokázalo, že lidé, kteří cvičí pravidelně, trpí menšími depresemi a úzkostmi, než mívali v době, kdy necvičili. Je pozoruhodné, že 16 týdnů pravidelného cvičení se ukázalo být stejně efektivní na mírnou a střední depresi jako antidepresiva. Další nedávná studie prokázala, že zvýšení fyzické aktivity z nečinnosti na cvičení třikrát týdně, vedlo až k 20 % snížení rizika deprese.

Cvičením vzhůru ke zdravému duchu i tělu

Chytlo vás cvičení? To je skvělé! Můžete také zkusit cvičit víc energicky, třeba squash nebo veslování. Lidem, kteří nejsou aktivní vůbec prospěje už malá aktivita, jako je například chůze. Každá aktivita se totiž počítá a každý pohyb je lepší než žádný. Nejenže se vám pomocí cvičení podaří depresi a úzkosti uniknout, ale mnohonásobně se vám odvděčí, jelikož díky cvičení mimo jiné umožníte vašemu tělu účinně předcházet onemocněním srdce, cukrovky II. typu, osteoporóze, mrtvici a určitým druhům rakoviny.

Zdroj: womanonly.cz

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.