Pohybový aparát a pooperační rekonvalescence

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Pohybový aparát je velice široké téma, v tomto příspěvku se zaměřím na pooperační péči a dané procedury po zranění kolene. 

Mohu doporučit knihu: Labyrint pohybu od PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D., který je renomovaný fyzioterapeut a skrze jeho “prsty” prošli, jak obyčejní lidé, tak vrcholový sportovci, nebo i prezidenti. 

Jakým způsobem se staráme o své tělo a pohybový aparát, tak nás tato péče ovlivňuje v jakémkoliv věku. V průběhu času se může stát, že se nám stane zranění a toto zranění konzultujeme s odborníky. Počínaje od ortopedů, chirurgů, fyzioterapeutů a dalších. 

Osobně jsem měl několik zranění, ale nejvíce mě ovlivnilo poranění pravého kolene, které jsem musel řešit operativním zákrokem. Konkrétně jsem měl poraněný vnitřní meniskus na pravém koleni. MUDr. Tomáš Kasal z nemocnice Na Homolce mi velmi pomohl a operace se zdařila. 

Přibližně 3 měsíce od první operace jsem měl bohužel opět zranění, ale tentokrát jsem kvůli lepší rehabilitační péči zvolil jiné uznávané středisko. MRI potvrdila zranění vnějšího meniskus na pravém koleni, a koleno tedy muselo být znovu operováno. Po operaci jsem si řekl, že nyní vyzkouším veškerou možnou pooperační péči. Vyzkoušel jsem veškerá doporučení lékařů. Plazmu, jiné formy výživy, rehabilitace, lasery, magnety, tecar, rázové vlny a mnoho dalšího. Bohužel pokrok byl minimální. Proto jsem se rozhodl pro reoperaci. Po jakékoliv operaci kolene může dojít při hojení k srůstům a ty mohou flexibilitu kolene ovlivnit, a to se stalo i mně. Po operaci jsem opět prodělal všechny možné procedury, ale pokrok byl opět zcela minimální. Určitě nechci nikoho odrazovat od této péče, protože každé tělo reaguje zcela odlišně.

Kdybych mohl něco udělat jinak, tak bych druhou a třetí operaci znovu nepodstupoval a zkusil bych více konzervativní léčbu. Dle mě s každým dalším operativním zásahem bylo koleno zbytečně ve stresu a zvyšovala se ztuhlost kolene. Další mojí chybou bylo, že jsem návrat uspěchal a měl jsem více posílit svaly kolem kolene, než se vrátím ke sportu. 

Nicméně záleží, jaké zranění konkrétní člověk má a jak jeho tělo reaguje. 

Jakákoliv prevence a cvičení s odborníky minimalizuje možnosti zranění. Při špatném pohybu zvyšujeme potencionální možnost zranění. Velký vliv má strava a naše duševní a mentální zdraví.

Autor Alen Myšička

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.