Nový výzkum ukazuje, jak může fitness zlepšit dušení zdraví

FitnessHealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Jak nám vlastně může pohyb a fitness pomoci v dnešní době, kdy významně narůstají problémy s duševním zdravím jako je například úzkost a stres? Jakou roli může hrát fitness při řešení těchto problémů a pomoci lidem cítit se lépe? Nový výzkum nabízí přesvědčivou odpověď…

Když se COVID-19 začal šířit po celém světě, nebylo to jen ohrožení našeho fyzického zdraví. Pandemie pronikla také do naší společnosti a způsobila vysoký nárust stresu a úzkosti, proti které nikdo nebyl imunní. Několik čínských studií ze začátku pandemie zjistilo, že lidé zažívají vyšší míru stresu, úzkosti a posttraumatické stresové poruchy. Studie ukázala, že až polovina respondentů zažívala vysoké úrovně deprese a dalších 35 procent bojovalo s úzkostí.

A podle průzkumu společnosti Kaiser Family Foundation, který se uskutečnil v polovině července, 53 procent dospělých ve Spojených státech uvedlo, že jejich duševní zdraví bylo negativně ovlivněno kvůli obavám a stresu z koronaviru. Zahrnující potíže se spánkem nebo poruchy příjmu potravy, zvýšenou konzumaci alkoholu nebo požívání návykových látek a celkové zhoršení chronických stavů.

Fitness kluby jsou již dlouho oslavovány za jejich přínos pro tělesné zdraví, a nyní se stále více ukazuje, že jsou klíčovým pilířem také pro podporu zdraví duševního. Existuje řada studií, které ukazují, jak obecné cvičení a pohyb podporuje dobré duševní zdraví, ale méně se ví o přesných výhodách, které přináší různé typy cvičení.

Hmatatelné důkazy

Nový výzkum nabízí důkazy o tom, jaké mohou mít fitness kluby konkrétní a významný dopad na náš život a duševní zdraví. Studie, kterou představil profesor Jinger Gottschall na výroční konferenci American College of Sports Medicine v roce 2020, naznačuje, že pravidelné cvičení lekcí jako je BODYBALANCE ™ mohou pomoci zvládat tzv. smutek z lockdownu, zvýšit kvalitu spánku a zlepšit celkové duševní zdraví.

Studie zjistila, že po pouhých šesti lekcích může zlepšit Variabilita srdečního rymu (VSR) účastníků a získat i další výhody:

  • O 15% lepší kvalita spánku
  • 39% nárůst pozitivních pocitů a sebevědomí
  • 39% pokles pocitů smutku a negativity
  • 29% nárůst motivace
  • 26% pokles negativních emocí; úzkost a napětí
  • 18% nárůst spokojenosti s každodenním životem

VSR je měření odchylky intervalu mezi každým úderem srdce. Drobné rozdíly v délce těchto intervalů naznačují, že člověk má zdravý kardiovaskulární systém a je v optimálním stavu zotavení.

Čím vyšší je VSR, tím je pravděpodobnější, že budeme lépe vybaveni na zvládání tlaků každodenního života, jako je stres a úzkost. Studie naopak ukazují, že nízké VSR koreluje s úzkostí a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

BODYBALANCE ™ od Les Mills je jóga nové generace, která kombinuje prvky jógy, tai chi a pilates. Je to jeden z nejpopulárnějších jógových programů na světě, který nabízí více než 10 000 fitness zařízení po celém světě.

“Zjištění studie ukazují, že BODYBALANCE je užitečné řešení pro zlepšení fyzického a duševního zdraví, přičemž účastníci uvádějí, že se cítí pozitivněji, sebevědoměji a motivovaněji,” říká hlavní výzkumný pracovník profesor Jinger Gottschall.

Studie zjistila, že účastníci, kteří pravidelně cvičí 30-40min jogové typy lekcí si významně zlepšili spánek a kardiovaskulární zdraví, rychleji se zotavují z psychického a fyzického stresu a celkově mají pozitivnější myšlení. Vědci kromě měření variability srdeční rytmu hodnotili také odpovědi respondentů a data z dotazníků jako jsou hodnocení spokojenosti se životem a kvality spánku.

Lék moderního života

Jak zdůrazňuje Bryce Hastings, vedoucí výzkumu v Les Mills a spoluautor studie: „Musíme pochopit, že členové fitness klubu potřebují nejen cvičení, ale že fitness klub musí hrát širší roli i v obnově našeho duševního zdraví.

“Tato studie ukazuje, že můžeme zlepšit zotavení z každodenního stresu a vyčerpání pomocí jednoduchého a cíleného tréninku a vnímání našeho těla ve formě lekce BODYBALANCE.”

„Zvýšená popularita „zotavování“ po cvičení je často nesprávně směrována a předpokládá se, že pouze profesionální sportovci potřebují zotavení. Díky kolektivnímu traumatu, které naše populace zažila v roce 2020, začínáme chápat, že ke zvýšení pozitivní emoční, mentální a fyziologické transformace může dojít s malými, ale důslednými změnami, které jsou přístupné komukoli. Jsme rádi, že můžeme ukázat, že naše cvičení, podporovaná důkazy, to nabízejí. “

Ústředním bodem výsledků bylo statisticky významné zvýšení VSR, přesné měření schopnosti těla regulovat životně důležité zdravotní faktory, jako je úzkost a spánek. Těchto výsledků je možné dosáhnout u lidí, kteří začínají cvičit, i u běžných návštěvníků tělocvičny.

Profesor Gottschall dodává: „Abyste mohli začít s BODYBALANCE, nemusíte mít určitou úroveň kondice a pravidelným cvičením si můžete začít užívat stejné výhody, jaké získali účastníci studie.“

Autor Les Mills

Tvoříme fit planetu

Jsme na misi k vytvoření zdatné planety. To neznamená nutit lidi cvičit. Znamená to pomoci lidem zamilovat se do fitness, aby si mohli zacvičit.