Těhotenství a psychika

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

V těhotenství je třeba počítat s tím, že se nemění jen tělo, ale také psychika. Psychické změny se můžou u žen objevit dokonce dříve než příznaky fyzické, jako jsou například nevolnost či únava. 

Pro ženu těhotenství představuje velikou životní, fyzickou i duševní změnu. Ke změnám dochází pod vlivem hormonů a emocí. V tomto období žena prožívá vše kolem sebe velmi emotivně. Uvědomění si, toho, co se děje v ženě přirozeně může vyvolat napětí či strach. Reakce na těhotenství záleží na psychické zralosti ženy. Žena zažívá něco nového a do toho jí ovlivňují hormony. Není třeba se čeho bát.  Vše se srovná. Stačí si uvědomit, že tyto pocity nebudou trvat věčně. Odezní a brzy se hormony vrátí do normálu.

Těhotné ženy mohou trpět úzkostí, náladovostí, depresí i záchvaty strachu. To bývá nejčastější na začátku těhotenství a konci těhotenství. Žena se může obávat jeho průběhu, otázek ohledně výchovy a péče o dítě, role matky. Těhotenství některé ženy prožívají intenzivněji a některé slabě. Některé ženy mohou špatně snášet fyzické změny. Vše je však v hlavě. Proto aby nepříjemné pocity pominuly lze udělat mnoho. 

Důležitým faktorem je postoj ženy k mateřství. I v průběhu porodu, záleží, jak žena k těhotenství přistupovala a jak jej prožívala. Psychickou pohodu lze navodit relaxací, cvičením, plaváním, procházkami, poslech relaxační hudby… Informovanost a předporodní kurzy s cílem odstranit strach mohou mít také značný vliv.  Dokáží zlepšit vztah matky k těhotenství a prakticky jí na něj připravit. 

Autor Iveta Dupenupolusová

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.