Je čas na jarní očistu těla

HealthFactoryStravováníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 121 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 121 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Pod pojmem detox se rozumí očista organismu od toxických látek. Vnitřní očista těla probíhá přirozeně, avšak často bývá zpomalena nejrůznějšími prohřešky vůči zdravému životnímu stylu. Cílem detoxu je očista orgánů a obnovení samočistících procesů. 

Hlavními orgány, které se na zpracovávání a vylučování škodlivých látek v těle podílí, jsou játra, ledviny a střeva. Mezi důvody, proč je přirozená detoxikace organismu snížena či zpomalena, patří sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu, nevhodná strava, stres, konzumace alkoholu a jiných škodlivých návykových látek. Naslouchejte svému tělu. Špatné trávení, únava, pocity těžkosti, to jsou vše signály, že je organismus zanesený a ulevíte mu, když vyzkoušíte nějakou formu detoxu. 

Problematika detoxu je téma na několik kapitol. Existuje nespočet přístupů a zaručených tipů. Na následujících řádcích si shrneme to nejzákladnější. 

Je možné vyzkoušet dlouhodobý detox, který spočívá v celkové změně životosprávy. Možností je také krátkodobý detox ve formě půstu. Do jídelníčku se zařazuje zvýšené množství vlákniny (ovoce, zelenina), doporučuje se také zvýšit objem tekutin, které za den vypijete (voda, bylinné čaje). Půst se doporučuje dodržovat 24 h (pozor na kontraidikace k půstu, nemusí být vhodný pro každého, uvědomte si rizika). 

Detox organismu je možné podpořit také nejrůznějšími doplňky stravy. Jsou to nejčastěji výrobky s vysokým obsahem antioxidantů. Antioxidanty lze samozřejmě vybrat i z přírodních zdrojů. Velkým pomocníkem mohou být také bylinky. Blíží se jaro, a to je nejlepší čas na očistu těla a orgánů. Dopřejte si ho, budete se cítit lehčí a plní nové energie.

Autor Jana Pavelková

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.