Jak na jarní detox? Receptem je zdravá strava a pravidelný pohyb!

HealthFactoryStravováníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 123 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 123 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Jaro už se pomalu hlásí o slovo a řada z nás chce po období zimy začít žít zdravěji. Není divu, kromě chladných měsíců se na zdraví řady jedinců podepsala i probíhající pandemie, a proto nejsou vzácností kilogramy váhy navíc, únava či jiné zdravotní obtíže. Recept na očistu organismu ovšem nespočívá v zázračných dietách, které navíc mohou být i nebezpečné. Důležitým a účinným řešením je dodržování zásad zdravého životního stylu a pravidelný pohyb.

Fenomén jménem detox

Detox neboli očištění organismu od škodlivin a jedovatých látek je v posledních letech velmi populární. Takzvané detoxikační diety mohou ale být pro lidský organismus nevhodné. Tělo se totiž velmi účinně dokáže zbavit škodlivin pomocí jater, ledvin, dýchacího systému, ale také kůže.

Přesto se někteří lidé cítí skutečně dobře, pokud tyto diety dodržují. Jak je to možné? Odpověď je jednoduchá, lidé dodržující takzvaný detox se zároveň vyvarují nezdravých jídel, omezují škodlivé návyky v podobě kouření a nadměrného příjmu alkoholu, více cvičí a dodržují další pravidla zdravého životního stylu.

Pětka pro jarní očistu

Detoxikační schopnost organismu lze zvýšit dodržováním několika jednoduchých pravidel: 

  1. Omezte konzumaci alkoholu. Podle současných poznatků představuje určité zdravotní riziko konzumace alkoholu v jakémkoliv množství. Za relativně nízkorizikové pití je považována denní dávka alkoholu 16 gramů pro dospělé ženy a 24 gramů pro dospělé muže. Pro lepší představu je 16 gramů alkoholu obsaženo přibližně v půllitru piva, v jedné skleničce vína o obsahu 2 dcl nebo v jednom panáku tvrdého 40% alkoholu. Pokud chcete opravdu přispět k očistě organismu, měli byste se alkoholu ale vyvarovat úplně.
  2. Dopřejte si dostatek spánku. Nedostatek spánku je spojen s řadou tělesných i duševních chorob, například s úzkostí, depresemi či onemocněním srdce a cév. Potřeba denního spánku je však značně individuální, a tak je nutné poslouchat potřeby svého těla a dopřát mu tolik odpočinku, kolik potřebuje.
  3. Nezapomínejte na pitný režim. Lidský organismus je z velké části tvořen vodou, která se zapojuje do většiny metabolických procesů. I v tomto případě je denní potřeba tekutin individuální a odvíjí se od ztrát vody z organismu, které se zvyšují například pocením. Dobrým ukazatelem hydratace organismu je barva moči, která by měla být obvykle světle slámově žlutá. Tmavá barva moči značí dehydrataci a čirá bezbarvá moč může být naopak známkou nadměrného příjmu tekutin.
  4. Upravte svůj jídelníček. V rámci úpravy jídelníčku je důležitá dlouhodobost a pestrost. Snažte se omezit příjem umělých cukrů, soli a zpracovaných potravin (například polotovarů, uzenin atd.). Naopak dopřejte svému tělu dostatek zeleniny, ovoce, ale také vitaminů, zdravých tuků (například omega-3 mastných kyselin) a bílkovin. Zdravé stravování je poměrně složitá a komplexní problematika, proto pokud si nebudete vědět rady, nebojte se požádat o pomoc výživového specialistu.
  5. Začněte s pravidelným pohybem. Pravidelné cvičení posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá udržet správné tělesné složení, snižuje riziko tělesných i duševních chorob, ale také zlepšuje náladu, schopnost soustředění a kvalitu spánku. V rámci očisty organismu jsou vhodná především aerobní cvičení, mezi která patří různé formy aerobiku, běhání, jízda na kole, fitness cvičení a řada dalších.

(holi)

Zdroje: mayoclinic.org, healthline.com

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.