Je DETOX vůbec zdravý?

HealthFactoryStravováníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 121 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 121 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

S předjařím a postními týdny nám přichází i doba tolik oblíbených detoxů. Protože mám za sebou rok dietetiky a pracovala jsem také jako výživový poradce, kdy jsem radila lidem jak hubnout i jak nabírat svalovou hmotu, rozhodla jsem se něco k tématu DETOX napsat.

Ovšem zeptejme se na začátku: je detox vůbec zdravý? No něco na tom asi bude, že po tuhé zimě by se měla s nástupem jara odlehčit strava, vypudit jedy z těla a připravit ho na novou sezónu. Nejsem zastáncem radikálních řešení, nejen proto že dlouhodobě moc nefungují, ale také proto, že mohou tělu někdy spíše uškodit než prospět. 

Je celkem známo, že jsme jako Češi národ orientovaný na konzumaci alkoholu.  K alkoholu se hodně lidí obrací právě teď, v době, kdy jsme převážně zavřeni doma často v domácí karanténě a venku řádí Covid popřípadě nevlídné počasí. To přímo vybízí k otevření lahvinky nebo i dvou. Tělo si však potřebuje po zimě, po těžkých jídlech a alkoholických dýcháncích spíše odpočinout. 

Největší úlevu tělu dopřejeme, když třeba jen na určitý čas, přestaneme pít úplně. Nemusí to být tak radikální, na oslavy třeba jmenin nebo narozenin s přáteli si můžeme dát sklenku suchého bílého ev. i střik.  Bez trvalé konzumace se vydržet dá a tělu tím hodně pomůžeme a dost ho tím nastartujeme. Výzva proběhlého suchého února byla fajn, ale zkusme ho protáhnout do Velikonoc nebo klidně až do května. Já sama si střik o víkendu klidně dám. V týdnu jsem pro, zařadit do pití některé bylinkové čaje, co komu chutná a také na druhé straně i omezit kávu a sladké. Jíst méně masa, méně tučných jídel, zato více zeleniny a ovoce a dodat tak tělu přirozené vitamíny ze stravy. To by v tomto období měla být samozřejmost. 

Ale každý člověk je jedinečný, originál a každý proto potřebuje něco jiného. Nejde obecně říct, co se musí dělat a jaké dávky čeho jíst, aby tělo dobře fungovalo a naše mysl byla šťastná. Nejde brát detox odděleně od naší mysli a říct, že teď budu jíst zeleninu a strašně tvrdě pracovat, sedět 10 hodin u počítače a moje tělo bude šťastné. Za mě, méně znamená více. Pro začátek úplně stačí, když změníme jeden až dva horší návyky a nahradíme je něčím trochu lepším. Postupně si na to zvykneme a za čas nám to nebude připadat drastické ani divné. Třeba místo mixu mletého masa ze supermarketu, si raději nechte u řezníka namlet maso, které si vyberete a vidíte, jak ho před vámi zpracovává. Nebo si občas místo džusu z krabice vymačkejte šťávu z pomerančů nebo i z jiného ovoce co máte rádi. Najděte si, co Vám chutná a udělejte si vaše oblíbené jídlo trošku zdravěji a kvalitněji. 

Tedy hlavně se moc netrapte, dělejte věci pokud jsou vám příjemné. I za malé úspěchy se nezapomeňte něčím hezkým odměnit a potěšit. A Chovejte se k sobě s úctou jako ke všem tvorům na této planetě. Ahinsá přátelé, neubližujte ostatním a už vůbec ne sobě.

Autor Veronika Danešová

Online trénink
14358 Array ( [sautor] => veronika-danesova ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 14 [name] => Online trénink [slug] => online [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 14 [taxonomy] => category [description] =>

Živé vysílání a rozsáhlá knihovna

Cvičení dostupné kdykoliv a kdekoliv

Profesionální trenéři Form Factory

[parent] => 0 [count] => 4270 [filter] => raw [cat_ID] => 14 [category_count] => 4270 [category_description] =>

Živé vysílání a rozsáhlá knihovna

Cvičení dostupné kdykoliv a kdekoliv

Profesionální trenéři Form Factory

[cat_name] => Online trénink [category_nicename] => online [category_parent] => 0 ) )

Instruktor skupinových lekcí