DETOX – Úloha jater v našem těle

HealthFactoryStravováníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 239 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 239 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 93 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 93 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 125 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 125 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Detoxikace. Slovo, které si můžeme vyložit několika možnými způsoby. Například jako zbavení se jedu, odstranění jedovatých prvků z těla. Dle této definice se může jednat o boj se závislostí na návykové látce, jako je třeba alkohol, cigarety apod.  Detoxikační proces vlastně znamená zbavování se látek, které jsou v našem těle a zároveň do něj přirozeně nepatří. Nejedná se o proces léčebný nýbrž preventivní, léčbě samotné napomáhající. Náš organismus je na detoxikační proces připraven průběžně, nicméně v závislosti na prostředí ve kterém se pohybujeme, potravinách, které konzumujeme a celkovém nastavení našeho životního stylu, může docházet ke kumulaci různých druhů toxinů v různých tkáních a z toho mohou plynout zdravotní komplikace. Tkáně jako takové budou bez toxinů pracovat mnohem lépe a výkonněji, bohužel jen málo jedinců má v dnešní době tento detoxikační systém správně a plně funkční.

Naše tělo přirozeně s toxiny bojuje vlastními silami. Toxiny se vylučují hlenem, slzením, močí, stolicí, pocením, apod. Ledviny filtrují krev a močí vylučujeme sloučeniny močoviny, které jsou velice toxické. Plíce vylučují zbytky kysličníku uhličitého. Jako hlavní detoxikační orgán v našem těle pracují játra. Filtrují toxiny z krevního oběhu a zabraňují jejich opětovnému usazování ve tkáních.

To, jak výkonně naše játra pracují, záleží jen a jen na nás. Budeme-li konzumovat ve větší míře smažené pokrmy, průmyslově zpracované potraviny obsahující rafinované rostlinné oleje, cukry, umělá barviva, sladidla, příliš mnoho alkoholu nebo kofeinu, mnoho jim tím neprospíváme a naopak svůj organismus záměrně zpomalujeme, cítíme se být více unavení, vyčerpaní, můžeme cítit i ztrátu motivace.

Mezi potraviny, které se naopak starají o regeneraci jater můžeme zařadit:

  • Česnek
  • Grapefruit
  • Řapíkatý celer
  • Červená řepa
  • Probiotické potraviny (kimchi, kefír, fermentovaná zelenina)
  • Brukvovitá zelenina (brokolice, ředkvičky, květák, kapusta,..)
  • atd.

V současné době stále více lidí také spoléhá na kvalitní doplňky stravy. Vždy je ale dobré před jejich užíváním konzultovat aktuální stav se svým lékařem a nechat si doporučit ověřené a klinicky testované produkty. Při zavádění doplňků stravy v České republice je totiž povinná pouze tzv. ohlašovací povinnost nového výrobku, který nemusí podléhat laboratorním testům (např. kvůli skutečnému obsahu účinné látky, vstřebatelnosti a dalším kritériím). Mezi nejznámější doplněk pro zdravá a funkční játra patří Ostropestřec mariánský, který obsahuje účinný látkový komplex sylimarin jenž zabraňuje vyčerpání gluthationu (jeden z nejsilnějších antioxidantů v lidském těle) v játrech a podporuje jejich zdraví. Doporučuje se při tzv. jaterních dietách a celkově má blahodárný vliv a účinek na celkový stav a fungování jater.

Autor Jan Kratochvíl

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.