Syndrom vyhoření

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Cítíte se být poslední dobou pod neustálým tlakem? Jste čím dál tím více unaveni z vaší práce?  Špatně se soustředíte na jakoukoliv činnost? Trpíte poruchami spánku? Podráždí vás každá maličkost  a nemáte na nic náladu?  

Jestliže jste si odpověděli na jednu nebo více otázek ano, tak byste měli zpozornit.  Může se totiž u vás projevovat syndrom vyhoření.  

A co je to syndrom vyhoření?  

Syndrom vyhoření je v podstatě stav chronického stresu, který byl v roce 2019 zařazen WHO (World  Health Organization) mezi nemoci.  

Nejčastěji se projevuje v oborech, které se zabývají prací s lidmi nebo alespoň kontaktem s lidmi.  

Každodenní výdej vaší energie, například formou motivování vašeho pracovního týmu nebo neustálé  manažerské hodnocení, vás dříve nebo později bez odpočinku vyčerpá.  

Tímto postupným pracovním nebo osobním nasazením se můžete dostat do fáze syndromu vyhoření.  Vše začíná určitou před fází, kdy chcete například v nové práci oslnit.  

Na začátku jste důslední, motivujete své kolegy, máte nejlepší výsledky, ale co když to nikdo neocení?  

Pak přichází první fáze a to často přestanete v práci stíhat a postupně nastává chaos, který narušuje  systém práce. 

Následně se můžete dostat do určité úzkosti a získat tak pocit, že musíte stále něco dělat, aby vás někdo ocenil. Ale práce je pak spíše chaotická než organizovaná. (fáze dvě)

Poslední, třetí fází, je opak fáze dvě, kdy už máte pocit, že nemusí být uděláno nic a cítíte se být unavení, bez zájmu a pouhá přítomnost vašeho kolegy vás dokáže podráždit.  

Na konci všeho jste psychicky vyčerpaní, zklamaní a bez energie.

Co s tím a jak vše preventivně řešit? 

Důležité je mít pozitivní přístup k životu a najít ten správný balanc mezi prací a osobním životem.  Práce by pro vás měla být smysluplná, ale neměla by být jediným smyslem vašeho života.  

Udělejte si čas na svoji rodinu, přátele a své zájmy. Dejte si třeba konkrétní cíl, jít jednou týdně na  procházku se svojí rodinou.  

Svůj volný čas věnujte například oblíbenému sportu, který vás baví a nakopne do dalších výzev, které  vás posunou dál.  

Odpočívejte a hlídejte si dostatek spánku. Jezte a pijte pravidelně.  Pro velké množství práce na stravu a dostatek tekutin zapomínáme, a to pak vede nejen k nedostatku  energie ale také vitamínů a minerálů, což se může z dlouhodobého hlediska projevit zdravotními  problémy.

Autor Přemysl Unger

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.