Syndrom vyhoření

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Problém syndromu vyhoření se týká zejména lidí s vysokým pracovním vytížením. Burn-out, jak se jinak tento stav chronického stresu označuje, má negativní vliv na osobní i profesní stránku života. Že má člověk problém, je často těžké rozpoznat, protože závažnost obtíží bývá pomalu nastupující a plíživá. 

Mezi příznaky patří chronická únava, nespavost, zhoršená koncentrace, úzkost, zlost, pesimismus, ztráta radosti. Ve fyzické rovině se syndrom vyhoření může projevovat jako časté bolesti hlavy, gastrointestinální problémy, dušnost, bolest na hrudi. Častá je zvýšená nemocnost nebo ztráta chuti k jídlu. Člověk, který trpí tímto syndromem také cítí potřebu se izolovat, trápí se pocity apatie a beznaděje, jeho produktivita klesá. 

Nejúčinnějším lékem na syndrom vyhoření je prevence, aby vůbec nenastal. Rozumíme tím zdravý životní styl, dostatek času na vlastní aktivity, relaxaci, trávení času s rodinou a přáteli. Klíčové může být udržování zdravého pracovního prostředí. Pokud už člověk “vyhoří”, je třeba, aby si v první řadě přiznal závažnost problému. Řešením mohou být terapie, ale je navíc nutné naučit se zvolnit, relaxovat. Ve vážných případech je přínosné změnit profesi. Neřešený syndrom vyhoření může vést k rozvoji dalších, hlubších obtíží.

Autor Jana Pavelková

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.