SYNDROM VYHOŘENÍ

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Co je syndrom vyhoření?

Syndrom vyhoření nelze označit přímo za nemoc, nýbrž za psychický stav, při kterém se člověk cítí být vyčerpaný a naprosto postrádá smysl svojí práce. Tento syndrom postihuje nejčastěji osoby, jejichž profese je spojena s dennodenním kontaktem s dalšími lidmi a kteří často čelí vysokému pracovnímu náporu, např. lidé ve službách, učitelé, zdravotníci apod.

Příčiny

Hlavním a nejčastějším spouštěčem syndromu bývá nadměrný a dlouho trvající stres v práci. Obzvláště pak pro jedince, kteří jsou obecně vůči takovému tlaku méně odolní.

Dalšími spouštěči mohou být i zdánlivé maličkosti, které však mají na vyhoření, v dlouhodobém měřítku, velký dopad. Mohou jimi být špatné vztahy s kolegy, nevhodné pracovní prostředí a podmínky, jako takové. Dále pak vykonávání rutinních činností, které nekladou na daného člověka žádné vyšší nároky tak, aby měl šanci zapojit svou kreativitu a dále se rozvíjet.

Někteří lidé si k syndromu vyhoření mohou také přispět vlastním workoholismem, kdy lidově řečeno „přepálí start“ a jejich nadšení tak pro danou práci snadno a rychle vymizí.

Příznaky

Jednotlivé příznaky se zpočátku projevují velmi nenápadně a mohou být chybně přisuzovány dočasné přepracovanosti. Člověk se hůře soustředí a bývá podrážděný vůči svému okolí. Najednou ztrácí veškerý smysl ve vykonávaných činnostech a obsah práce ho nenaplňuje. To vše může vyvrcholit silnými úzkostmi a úplnou rezignací.

Syndrom se velmi často projeví i po fyzické stránce. Pocit vyčerpanosti, neklidný spánek nebo nechutenství.

Prevence

Je třeba si dávat na veškeré tyto signály dobrý pozor a zaměřit se včas na správnou prevenci. Důležitou roli hraje především kvalitní odpočinek. Lidé nejsou stroje a je tak potřeba udržovat rovnováhu právě mezi prací a relaxací. Forma odpočinku může být jak pasivní (spánek, wellness), tak i aktivní (sport, sebevzdělávání). 

Rozhodně je také vhodné nastavit si rozumný časový režim, díky kterému se tak nenecháte snadno vykolejit náhlým přívalem velkého množství zadaných úkolů.

Léčení

Pokud již na sobě syndrom vyhoření pociťujete, je dobré si nejprve určit, v jaké fázi se nacházíte. Někomu stačí odjet na týden na dovolenou, nebo si promluvit s nadřízeným o změně náplně jeho pozice. Jste – li však ve stavu, kdy vás stresuje i pouhé pomyšlení na práci, je vhodné se obrátit na zkušeného psychologa, či přistoupit k radikálnímu kroku – a to ke změně profese, jako takové.

Pamatujte, že platí – ve zdravém těle, zdravý duch! Pravidelný pohyb vám zajistí dávku endrofinů a nadšení, zdravá strava dodá potřebnou energii pro kvalitní výkon a dostatečný spánek vám zajistí správnou regeneraci.

Autor Darina Oktávcová

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.