Jak nevyhořet zdravotně i psychicky

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Co je to syndrom vyhoření? Syndrom vyhoření je v podstatě stav chronického stresu. Ten vede k fyzickému a emocionálnímu vyčerpání, cynismu a odloučení, dokonce i pocitům méněcennosti a nedostatku úspěchu. Když se syndrom vyhoření blíží, už nejste schopni účinně fungovat na osobní ani profesní úrovni.

Syndrom vyhoření je nebezpečí, které postihuje lidi s vysokým vytížením, kteří kladou důraz na to, aby vynikali. 

Tedy postihuje hlavně naše duševní zdraví, které má za následek i fyzické vyčerpání. 

Znaky syndromu vyhoření jsou: 

  1. Známky fyzického a emocionálního vyčerpání: chronická únava, nespavost, zhoršená koncentrace a pozornost, zapomínání, tělesné příznaky, častější nemoci a ztráta chuti k jídlu, úzkost, zlost
  2. Známky cynismu a odloučení: ztráta radosti, pesimismus, izolace, odloučení
  3. Známky z pocitu méněcennosti a nedostatku úspěchu: pocity apatie a beznaděje, zvýšená podrážděnost, nedostatečná produktivita a špatný výkon

Pokud nemáte tyto příznaky, tak je to skvělé! 😊

Nicméně neprobudíte se a nezjistíte, že máte syndrom vyhoření. Plíží se velice pomalu a je tedy těžké ho rozpoznat. Když byste tedy začali pociťovat tyto příznaky, tak je důležité si na sebe najít čas. 

Zhodnotit kolik stresu zažíváte ve svém životě a snažit se najít způsob, jak jeho množství snížit. 

Velice důležitá je sebeláska. Podpořit ji můžeme z vlastního nitra. Začít je třeba s myšlenkami. 

Myšlenky a pocity jsou pramenem všech našich činů. Proto je velmi důležité umět si myšlenky utřídit a začít myslet pozitivně. Více jít do svého nitra a probádat ho. Zkoumat čeho opravdu chceš dosáhnout a porovnat to s tím, co děláš. Proč děláš něco, co vůbec nechceš? Pracuj na tom, vysvoboď se a osamostatni v myšlení a činech! 

Dále nám pomáhá fyzická aktivita, která má význačný podíl a vliv na udržení dobrého psychického stavu u člověka. Pravidelné cvičení má kladné účinky na aktivní chemické látky v mozku, stejně tak na hormony, které regulují dobrou náladu. Přispívá také k o obnovení sebedůvěry a získání vyššího sebevědomí. Vědecky je prokázáno, že i 30 minut denně fyzické aktivity zlepšuje náladu. 

Absence fyzické aktivity má naopak negativní dopad na lidské zdraví.

Můžeme cvičit i se svým psím miláčkem 😊

Autor Alen Myšička

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.