Epidemie třetího tisíciletí – obezita

HealthFactoryTrendy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 10 [name] => Trendy [slug] => trendy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 10 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 36 [filter] => raw [cat_ID] => 10 [category_count] => 36 [category_description] => [cat_name] => Trendy [category_nicename] => trendy [category_parent] => 0 ) )

Na jejím vzniku se podílí řada faktorů, nejčastěji je to kombinace životního stylu a genetických předpokladů. Je ovšem důležité zdůraznit, že je na každém jedinci, nakolik svým životním stylem případné sklony k obezitě podpoří. K dalším vlivům, které se podílejí na vzniku nadváhy až obezity, patří také metabolické poruchy, působení některých léků, psychogenní faktory a omezení fyzické aktivity.

Míru obezity hodnotíme podle takzvaného body mass indexu (BMI). Velmi důležité je i rozmístění tuku v těle. Nejrizikovější je tzv. nitrobřišní (viscerální) tuk, který obaluje vnitřnosti a hrozí u něj vážné zdravotní komplikace. V každém případě je obezita významný rizikový faktor, který se podílí na vzniku a rozvoji závažných nemocí.

ZDRAVOZNÍ KOMPLIKACE

Mezi zdravotní komplikace patří například cukrovka, široká škála nádorů od gynekologických přes urologické až k žaludečním a střevním. Kardiovaskulární onemocnění. Ortopedické, kožní a dýchací potíže, v neposlední řadě i psychické problémy a mnoho, mnoho dalších.

“EPIDEMIE 3. TISÍCILETÍ”

Není to bohužel něco, co by mělo v televizi nebo na internetu tolik prostoru, kolik by,  bylo potřeba.

Nicméně představuje problém nejen ve vyspělých zemích, ale roste rapidně i v mnoha rozvojových zemích. Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední místo v celé Evropě. 21 % mužů a 31 % žen je obézních. Když sečteme nadváhu a obezitu, vyjde nám u žen alarmující číslo 68 % a u mužů dokonce 72 %. Výskyt obezity a nadváhy je u nás vyšší než v evropském průměru.

V České republice podle statistických údajů téměř každý druhý člověk trpí nadváhou a každý čtvrtý pak některým typem obezity.

ŘEŠENÍ

Cesta za zdravým tělem není o jedné návštěvě fitka, jednom běhu nebo týdnu na dietě. Je o změně životního stylu. Kdy si alespoň třikrát týdně dopřejete pohyb, který Vás baví, můžete si vybrat ze spousty sportů, které jsou nám v dnešní době všem k dispozici, ať už využijete vybavených fitness center, skupinových lekcí, plavání, volného prostoru v obýváku nebo běhu v přírodě.

Samozřejmě je důležité dodržovat vhodnou stravu. Ale i tady je opravdu z čeho si vybírat. Nemusíte si upírat to, co máte rádi, zvlášť pokud už jste do života zařadili pravidelný pohyb. Stačí jíst vyváženě a pravidelně, dopřávat si dostatek všech živin a na každý talíř si přihodit nějakou tu zeleninu, kterou máte rádi. A v tomhle případě ničemu neuškodí když si jednou za čas dopřejete jako odměnu dortík, burger nebo misku brambůrek.

Stačí se rozběhnout a naskočit do vlaku, který Vás doveze ke krásnějšímu a zdravějšímu tělu, ale i k psychické pohodě.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.