Analýza těla poskytuje ucelený pohled naše tělo

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 121 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 121 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Tělesná voda, proteiny, minerály a tělesný tuk jsou tělesné komponenty, ze kterých se skládá celý lidský organismus. Všechny tyto ukazatele jsou úzce spjaty s naším zdravím. Díky metodě komplexní analýzy se dozvídáme informace, které můžeme na pravidelné bázi sledovat a tím mít vcelku podrobný přehled o svém zdraví. Je to patentová technologie, která umožňuje přesné měření bez ohledu na věk, pohlaví či sportovní zdatnosti. Dozvíte se, kde přesně jste svalovou a tukovou hmotu nabrali či ztratili.

Co Analýza těla (InBody) měří? 

Tělesný tuk je jedním z nejsledovanějších parametrů lidského organismu. Ukazuje totiž nejen na rizika týkající se zdravotního stavu, ale také fyzickou zdatnost a výkonnost. Je zároveň nejvariabilnější složkou tělesné hmotnosti. Vzhledem k této variabilitě je dobře ovlivnitelná několika způsoby. Mezi nejvýznamnější faktory patří především výživová opatření a pohybová aktivita. Oba tyto faktury jsou úzce propojeny se zdravým životním stylem. 

Útrobní tuk by se dal nazvat jako tichý zabiják. Hromadí se totiž v útrobách vaší břišní dutiny, kde může prorůstat do jiných orgánů. Údaj nad 100 cm2 začíná být pro zdraví velmi nebezpečný. Způsobuje ztučnění jater, pankreasu, ledvin. Produkuje zánětlivé a nádorové látky do těla; Vypouští tuk do krve a zvyšuje riziko krevních sraženin; zpomaluje metabolismus; spotřebovává až čtvrtinu inzulínu – zvyšuje krevní tlak i hladinu cukru.

Obvody těla se dají změřit jednoduše krejčovským metrem, ale nejsou tak přesné. InBody dokáže velmi přesně změřit obvody po celém těle v oblasti krku, hrudníku, paže, boků a hýždí. Tyto informace jsou důležité zejména v tom, jestli správně hubnete tuk nebo naopak ztrácíte svaly a jestli je vaše hubnutí či nabírání účinné.

Tělesná voda tvoří lidské tělo z 50-60 %. Většina z celkové vody je nitrobuněčná (uvnitř svalů a orgánů) cca 66 % a mimobuněčná 31 %. Pro zdraví je tedy důležitý poměr mezi oběma tekutinami. K zadržování vody může docházet špatnou životosprávou a to: nedostatečný pitný režim, nadměrná konzumace sladkých a slaných potravin, přílišné pití kávy nebo alkoholu a nedostatek pohybu.

Svalová hmota je dalším důležitým ukazatelem. Zjednodušeně čím více svalové hmoty máte, tím rychleji spalujete. Jak je již známo, muži ji mají více než ženy.  Přístroj vám změří kvalitu svalové hmoty.

WHR index (waist hip ratio) se ukazuje daleko vhodnější pro laickou veřejnost než BMI index, který nám nic neříká o tělesném složení. Má totiž velmi malou vypovídající hodnotu. Neřekne nám nic o skryté obezitě, zastoupení tuku a beztukové hmoty. WHR index je poměrem obvodu břicha v cm a obvodu boků a ukazuje možný nadměrný výskyt útrobního tuku. Větší než 0,90 u žen a 0,95 u mužů je považován za břišní obezitu (přílišné hromadění útrobního tuku).

Bazální metabolický výdej (BMR) je minimální množství energie pro udržení základních životních funkcí pro srdce, mozek, plíce a termoregulaci. Výše hodnoty BMR je tedy množství energetického příjmu potřebných pro pokrytí denních pohybových aktivit. Bazální výdej tvoří cca 60-70 % celkového denní energetického výdeje. Snižuje se s věkem a s úbytkem svalové hmoty. Zvyšuje se hlavně díky cvičení a nárůstu svalové hmoty.  BMR může ovlivnit i jídlo, nápoje a množství stresu. 

Analýza těla je jedním z důležitých nástrojů, který nám pomáhá zjistit, jak je na tom naše tělo z hlediska složení. Díky této znalosti a absolvovanému měření se pak lépe plánuje trénink nebo jídelníček. Tím, že víme, na co se při sportu nebo stravě zaměřit, podporuje naše dlouhodobé úsilí o dosažení optimální a zdravé postavy.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.