Konec roku ve stresu

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Listopad a prosinec bývají většinou měsíce největšího stresu. Dotahujeme projekty v práci, pečeme cukroví, uklízíme, sháníme dárky. Ideální příprava na Vánoce. Ty pak většinou strávíme vyčerpaní na gauči a s kopcem cukroví a salátu. Jak tomuto stavu předcházet a nezničit se úplně?

1. Jezte pravidelně

Pravidelnost je základem správného fungování těla i mysli. Proto pokud potřebujete být produktivní, nezapomínejte jíst! Volte lehce stravitelná jídla s dostatečným množstvím bílkovin.

2. Hořčík

Při stresu dochází k rychlejšímu využívání hořčíku, proto je dobré na to myslet a doplňovat ho. Zařaďte více ovoce, hlavně banány, dále pak oříšky (mandle, kešu) nebo třeba luštěniny. Pokud ani to nestačí, nebojte se na tyto vypjaté měsíce koupit hořčík v lékárně a doplňovat pomocí suplementů.

3. Antioxidanty

Při stresu vznikají ve větším množství volné radikály, které mohou být původci nemocí. Tyto molekuly pomáhají odbourávat právě antioxidanty. Oproti hořčíku je vhodné antioxidanty přijímat v potravinách a ne v podobě suplementu. Proto jezte více bobulového ovoce, ryb, citrusů, ořechů.

4. Glykemický index

Při kolísání hladiny krevního cukru dochází i ke kolísání nálady. Snažte se tedy snížit konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem. Bílé pečivo, rozvařené těstoviny, rýže, pečené brambory, instantní ovesné kaše,… Pokud si tyto potraviny dáte, přidej k nim i zdroj tuků (máslo, ořechy, olej) a bílkovin (maso, tvaroh, šunka). Ty zpomalí vzestup hladiny cukru v krvi.

5. Čokoláda

Co by to bylo za život bez čokolády? 🙂 I na snížení důsledků stresu je dobrá. Kvalitní kakao v ní obsažené snižuje hladiny stresových hormonů (adrenalin, kortizol). Ale užívejte jí jako lék. V malém množství a pravidelně!

6. Spánek

A jako u každého problému, spánek všechno vyřeší. A s únavou vypadá všechno hůř. Snažte se spát alespoň 6 hodin. Před spaním nekoukejte do telefonu, ale přečtěte kus knížky nebo si pusťte písničky. Přijdete na jiné myšlenky a vyčistíte před spaním hlavu.

Autor NutritionPro

Prémiová krabičková dieta NutritionPro

Jídelníček sestavujeme na míru cílům a tělesné kompozici. Důležitá je pro nás rozmanitost jídelníčku a prémiové suroviny.

Více se o nás dozvíte na: nutritionpro.cz