Jak podpořit imunitní systém stravou

HealthFactoryStravováníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 121 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 121 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Podzim už je tady a s ním, kromě covidu, také klasické chřipky. Co udělat, abychom se jim co nejlépe ubránili? Základem správně fungujícího imunitního systému je strava. Co jíme, jak jíme a kdy jíme. Zkuste si osvojit těchto sedm bodů a tělo vám určitě poděkuje.

1. Dostatečný energetický příjem – žádné radikální diety

      V této době rozhodně nezačínejte s žádnou přísnou redukční dietou. Výrazným snížením energetického příjmu tělo oslabíte a vezmete mu potřebnou energii na boj s chorobami. Neznamená to ale, že máte tloustnout. Jen se držte základních pravidel zdravého stravování a nic nevynechávejte.

2. Dostatek bílkovin a zdravých tuků

      Základem protilátek jsou bílkoviny, proto nezapomeňte doplnit jídelníček o jejich dostatečné množství. Snažte se kombinovat bílkoviny živočišné (libové maso, mléčné výrobky, ryby) a rostlinné (luštěniny, tofu,…) ideálně v poměru 3:2. To samé platí pro tuky, respektive nenasycené mastné kyseliny. Vznikají z nich látky, které působí protizánětlivě. Zařaďte tedy větší množství ryb a ořechů (pozor, arašídy nejsou ořechy!!!)

3. Vitamíny

To je asi první věc, po které všichni sáhneme v tomto období. Rádi volíme nějaké bobulky s vitamíny. Ale ty nejsou v této formě pro tělo ideálně vstřebatelné. Proto, zvláště v tomto období, dodržujte základní pravidlo: 600g zeleniny a ovoce denně. Nemusíte kupovat drahé exotické ovoce. Například ideálním zdrojem vitamínu C je kysané zelí a šťáva z něj.

4. Probiotika

Nejnovější poznatky říkají, že imunita začíná ve střevech. Proto pomozte střevnímu mikrobiomu a jezte často jogurty a zakysané mléčné výrobky. Není vůbec na škodu doplňovat probiotika i ve formě potravních doplňků.

5. Přírodní antioxidanty a biologicky aktivní látky

           Když už jde do tuhého a cítíte, že na vás něco “leze”, sáhněte po přírodních látkách. Ideální k podpoře imunity je echinacea se silnými antioxidačními účinky nebo třeba zázvor, který má zase antibakteriální vlastnosti.

6. Otužování

      Tady už lehce přituhuje. Není to zrovna příjemná činnost, ale zkuste to. Zakončete ranní sprchu pár vteřinami chladné vody a postupně tento čas prodlužujte. Uvidíte, jak vás to probere.

7. Spánek

        A jako u všeho, spánek je zásadní. Pokud budete unavení, nebude mít tělo energii odolávat. Ideálních je samozřejmě 8h, ale i 6 je fajn.

Autor NutritionPro

Prémiová krabičková dieta NutritionPro

Jídelníček sestavujeme na míru cílům a tělesné kompozici. Důležitá je pro nás rozmanitost jídelníčku a prémiové suroviny.

Více se o nás dozvíte na: nutritionpro.cz