Běhání s Nikki Severin

FitnessTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 84 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 84 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 125 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 125 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Tři tipy pro běžecké začátečníky

Jestli se vám, stejně jako kdysi mně, taky nedaří s běháním pořádně začít, a hlavně u něj zůstat, zkusím vám poradit. Z různých zdravotních důvodů jsem s běháním začínala několikrát. Jednou to byly problémy s koleny, které mě na delší dobu vyřadily, poté bolesti zad a nakonec, dva roky zpátky, rakovina. Pokaždé byl můj začátek jiný, a nikdy nebyl úplně jednoduchý, vždy jsem se ale držela těchto tří zásad, a i po náročné léčbě už jsem zase zpátky na nohou a běhám, jak jen to jde. U každého může fungovat něco jiného, ale u mě jsou to tyto tři věci, a proto vám doporučuji je také vyzkoušet.

1. Správná motivace

Tou úplně nejdůležitější věcí, kterou musíte zvážit ještě, než vyběhnete, je motivace. Tím není myšleno oddanost nebo cesta k určitému cíli, ale uvědomění si, čeho chcete dosáhnout. Nemusí to hned být nutně maraton pod 3,5h nebo zhubnutí v řádech desítek kil. Naopak skvělou motivací je samotná radost z běhu, pocit, že se cítíte zdravější, něco pro sebe děláte nebo to, že jste sami a užíváte si klidu či svojí oblíbené hudby. Všechny tyto motivace jsem již v minulosti využila a díky běhání jsem nakonec zhubnula, uskutečnila svůj první maraton a vždy měla sama ze sebe dobrý pocit.

2. Udělejte si na běh čas

V dnešní době může být organizace vlastního času celkem náročná, ale u běhu není moc prostor na výmluvy, jelikož vám stačí času relativně málo, například dvacet minut. Vyhraďte si na běh, kolik času můžete, důležité je ale to opravdu udělat! Naplánujte si den na běhání, nazujte tenisky a vyrazte ven. Bez ohledu na to, zda budete daný den držet tempo nebo to nepůjde a celou trasu nezvládnete, nebuďte zklamaní a pochvalte se, udělali jste něco pro své zdraví a dnes jste to dali!

3. Nekoukejte na čísla (alespoň ze začátku)

Běh je snadno měřitelný. Za určitou dobu uběhnu určitou vzdálenost a ostatní jsou buď rychlejší nebo pomalejší, to je celkem jasné. Všichni tak máme tendenci se porovnávat s ostatními a soutěžit s nimi. Pro někoho může být soutěživost motivující stejně jako to, že díky měření uvidí lepší výsledky a bude to mít jako výzvu, nicméně na začátku je lepší se soustředit na samotný běh a nepoměřovat svoje výkony s ostatními. Myslete na svoji motivaci, a to cítit se lépe a postupem času, kdy si běhání zamilujete, se budou i vaše výsledky zlepšovat a vy si tak zaběhnete třeba první závod jako kdysi já.

Autor Nikki Severin