Tanec a pohyb je naše vášeň

CvičeníFitness
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Cvičení [slug] => cviceni [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 45 [filter] => raw [cat_ID] => 8 [category_count] => 45 [category_description] => [cat_name] => Cvičení [category_nicename] => cviceni [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) )

Nikola Szczurková a Lucie Pitelová jsou mladé a dynamické lektorky tanečních lekcí, především programu Zumba. Vyzpovídali jsme je, proč je pohyb důležitý, jak začít se specifickým cvičením, kterým tanec bezpochyby je a jaké jsou jejich rady pro zájemce, kteří se chtějí tanci věnovat.

Lucie Pitelová a Nikola Szczurková

Na začátek jednoduchá otázka. Jaká byla vaše cesta k vedení tanečních lekcí?

Lucie: Myslím si, že jsem začala tančit už v den mého narození…Tanečním lekcím se věnuji více než 12 let, Zumbě téměř 10 let a lekcím Portdebras 4 roky. Od ledna 2016 vyučuji nově lekce Les Mills – Sh´bam a Body Balance, od června 2018 LM Barre. Cesta k vedení lekcí nebyla vždy jednoduchá. Během studia na vysoké škole jsem ze zdravotních důvodů musela na nějakou dobu přestat. Ale jsem ráda, že jsem zase měla možnost vrátit se zpět a děkuji za možnost vyučovat skupinové lekce právě tady ve FF. Postupem času jsem také zjistila, že potřebuji i určité zklidnění a kompenzaci energických a dynamických lekcí. Proto si v současné době dodělávám ještě kurz pilates a jógy. Vím, že je to trochu široký záběr, ale já jsem ten typ, co chce zkusit všechno a sama se rozhodnout, jaká cesta pro mě bude ta správná. Rozhodně ale vím, že tanec do mého života neodmyslitelně patří, dává mi totiž směr, když se na chvíli ztratím. Přináší mi to neskutečnou radost, energii, nadšení
a zároveň klid. Radost z pohybu se stala nepostradatelnou součástí mého života a hnacím motorem neustále na sobě pracovat. Už tolikrát mi tanec a pohyb pomohl dostat se zase zpátky na nohy, že asi budu muset tančit do konce života, abych mu to vůbec mohla splatit. Pro mě osobně je to úžasná kombinace cesty k tomu, aby se v dnešní době člověk “nezbláznil”. Taková jednoduchá otázka a já bych stále mluvila a mluvila.

Nikola: Moje taneční cesta je podobná jako cesta Lucky. Taky jsem tančila snad už v peřince, jelikož jsem už od miminka hrozné třeštidlo. Protančila jsem celý život v různých tanečních skupinách – prošla jsem si mnoho stylů a taky nervů z profesionálních soutěží. Zhruba v 15 letech moje taneční kariéra musela skončit, jelikož mi selhaly kolena. Zumba pro mě byla naprosto ideálním způsobem, jak se vrátit k tomu, co mě baví nejvíce, a ještě k tomu rozdat lidem na lekci dobrou náladu a radost. Musím říct, že mě Zumba neuchvátila pouze jako taneční program, ale celkově i firemní identitou a zázemím, které nám poskytuje v rámci instruktorské licence. S Luckou jsem se vlastně seznámila tak, že jsem šla jako „policajt“ na její první lekci vyhodnotit tehdejšímu manažerovi, jestli je to teda dobrý nebo ne – a musím říct, že jsme si sedly od prvního pohledu – jak lidsky, tak tanečně. Postupně jsme spolu propluly instruktorskou kariérou ve Form Factory – ať už školením Sh`bam nebo BodyBalance. Cesta instruktora samozřejmě není vždycky jednoduchá, ale pokud máte štěstí a potkáte někoho, s kým se nejen skvěle doplňujete –  máte nekonečnou vzájemnou podporu nejen v rámci společných TT, vymýšlení choreografií ale i v osobním životě – jde to pak samo. Musím říct, že Lucka je moje nejen taneční #soulmate a bez ní bych to už možná dávno zabalila. Co se týče následné instruktorské „kariéry“ – časem se chystám na jógu, ale vzhledem k tomu, jaké jsem třeštidlo – možná tam zařadím i nějaký hardcore tréninkový program. Jinak v září to bude 5 let, co pluju na lodi Zumby – tak to snad pořádně oslavíme!

Nikola Szczurková

Tanec spojený s fitness je specifický sport. Jak složité a náročné je začít?

Nikola: Za mě si stačí přinést láhev vody a pohodlnou obuv. Nejde o to nacvičovat choreografii na mistroství světa ani do Národního divadla. Jediné, co potřebujete je užít si na tu hodinu sami sebe a vypustit všechny starosti. Pro moje lekce stačí umět tleskat a pořádně zařvat: „héééj!“ V případě, že nemáte žádné zkušenosti s tancem – stačí nehodit flintu do žita hned první lekci.

Lucie: Začátky nejsou asi nikdy jednoduché, ale důležité je to nevzdat a zkoušet dále. Po pár lekcích zjistíte, že se některé kroky a pohyby opakují a časem se choreografie opravdu naučíte. Pro ty, co před tím nikdy netančili, to asi vyžaduje určitou dávku trpělivosti, možná i odvahy přijít na první taneční lekci. Sama to pozoruji na svých lekcích, jak se každou lekcí klienti zlepšují a kolikrát už znají choreografie lépe, než já. O to víc si to užívám, když vidím, že je to baví a mají z tance a pohybu radost. Zdárným příklad toho, že všechno jde, když se chce, je rozhodně Jarda Matásek, kterému je přes 60 let a pravidelně chodí na naše lekce zumby. Má tolik energie, že si do choreografií přidává i své taneční prvky, výskoky a otočky. A také se jednoho dne jen rozhodl začít a vyzkoušel první taneční lekci. Takže nejtěžší je začít, ale pak to rozhodně stojí za to.

Nikola Szczurková

Z vašich lekcí je patrné, že sršíte energií a dynamikou. Jak složité jsou taneční lekce a jsou vhodné i pro začátečníky, kteří například žádný sport neprovozují?

Lucie: Naše lekce jsou úplně pro všechny, kteří si pohyb užívají a tanec je prostě baví. Uvědomíte si, že nemusíte být profesionálními tanečnicemi/tanečníky, a přesto dokážete tančit. Budete mít dobrý pocit. Začnete si věřit pokaždé, když budete cítit, že pro sebe děláte něco, z čeho máte radost. Načerpáte pozitivní energii, vaše tělo zaplaví endorfiny, zažijete skvělou atmosféru a také třeba poznáte nové přátele. Takže ano, doporučuji všem, kteří ještě na žádné taneční lekci nebyli. Myslím si, že se snažím přizpůsobit každou lekci tak, aby ji zvládl začátečník, ale i pravidelní návštěvníci lekcí, kteří si chtějí dát pořádně do těla a ideální tančit bez pauz. Někdy je to trochu alchymie všechno sladit, ale ten pocit po lekci mi za to rozhodně stojí.

Nikola: Samozřejmě! Lekce jsou opravdu úplně pro všechny, kdo si chtějí užít trochu tanečního rytmu a zároveň u toho spálit hromadu kalorií nebo i pro ty, které nebaví jen běžet na páse. Já myslím, že se s Luckou nebereme tolik vážně, a že se na našich lekcích kromě protančení „střevíců“ zároveň i dost nasmějete. V případě, že nám na lekci přijdete jako úplný začátečník – snažíme se lekci maximálně přizpůsobit. Zároveň, kdo se ještě neodhodlal – nebojte, na prvních lekcích se stačí soustředit na nohy a pokud už nemůžete, vždy spolu vymyslíme variantu, jak neomdlít bez dechu a zároveň u toho dobře vypadat! A nemyslete si, že my nikdy nic nezapomeneme nebo že vždycky na 150% můžeme, ale o to přece nejde – chybovat je lidské a jak říká sám zakladatel Zumby – Beto Pérez – my nejsme hvězdy ani celebrity – to vy všichni, kteří chodíte na naše lekce jste hvězdy našich dní! Opravdu nezáleží na tom, kdo jak tančíte, ale na tom, jestli si tu lekci dokážete užít! Endorfiny, skvělá párty taneční nálada v kombinaci se spálenými kaloriemi opravdu stojí za to!

Představme si modelovou situaci. Budu chtít začít navštěvovat lekce Zumby nebo obdobných tanečních lekcí. Jak dlouho trvá, než se naučím jednotlivé prvky a co vše k tomu potřebuji?

Nikola: Super! Jak už jsem řekla – stačí pohodlné boty, voda, ručník a umět udělat trochu rámus. Jak zmínila Lucka níže, je to hodně individuální. Nicméně třeba u Zumby máme pouze několik tanečních stylů – a i když se změní song – variace kroků většinou zůstávají hodně podobné. Musím říct, že někteří mí klienti už choreografie umí mnohem líp než já. No a když nevíte – tak si tam klidně hoďte něco svého a trochu k tomu zatleskat. Nejdůležitější na celé lekci je mít úsměv na rtech – kroky dovysvětlím klidně po lekci.

Lucie: Skvělé, chceš navštěvovat naše lekce? Tak se na tebe budeme těšit v sobotu na lekci od 10.15h FF Anděl se mnou a ve středu v 17h FF Palladium a 19h FF Harfa s Niky. Nedokážu přesně říct, jak dlouho to bude trvat, než se naučíš jednotlivé prvky. Myslím si, že je to hodně individuální. Někdo přijde poprvé a mám pocit, jako by už dávno znal choreografie. Někdo potřebuje více času, aby nové pohyby vstřebal a zapamatoval si je. Nakonec je to také součást naší „práce“, abychom začátečníky povzbudili a pomohli jim cítit se na lekci dobře. Na lekci zumby se tančí 60 minut téměř bez pauzy, proto tam není příliš prostor pro vysvětlení jednotlivých pohybů. Často ale zůstávám ve fitku i po lekci a povídám si s klienty (někdy i hodiny) a mohu jim i případně vysvětlit některé pohyby, které jim nejsou jasné nebo si je chtějí vyzkoušet. Na lekci budeš potřebovat akorát pohodlné sportovní oblečení a kvalitní obuv – nic víc, nic míň.

Nikola Szczurková

Jednoduchá otázka na závěr. Řekněte nám, co děláte, když zrovna nevedete taneční lekce.

Lucie: A další jednoduchá otázka. Když nevedu taneční lekce, tak mám standardní zaměstnání a o to víc se těším zpět na lekce. Jinak společně rádi vymýšlíme nové choreografie a poslední dobou i přes celkově nepříznivou situaci, jsem si hodně užívaly natáčení online lekcí. Volný čas opět ráda trávím sportem a tancem, takže mi přijde, že celou dobu vlastně nemluvím o ničem jiném. Moc ráda cestuji, moje poslední zastávka byla na úžasném Bali a nádherné Srí Lance – opět to byl pobyt s jógou. Tak uvidíme, kdy se zase budu moct někam podívat. Ve volném čase se věnuji také osobnímu rozvoji a mindfulness – vypnout hlavu a žít více v přítomnosti. A protože se blíží léto a zahrádky jsou zase opět otevřené, tak si určitě obě dvě vychutnáme nějaký dobrý drink, třeba Aperol nebo Prosecco?

Nikola: Tak tahle otázka je fakt jízda! Já jsem typ člověka, co jednoduše nedokáže nic nedělat. Kromě studia diplomacie a multimédií na VŠE mám poměrně dost práce ve firmě, která dodává cateringové služby v podobě vodních dýmek do klubů či na akce. A Zumba je přesně to, co mi dodává energii a chuť do života. Zároveň kromě cvičení a navštěvování profesionálních tanečních lekcí nebo světových Zumba eventů, ráda stojím ať už před nebo za foťákem, poslouchám pořádnou hudbu – a  ne vždycky latinskou, miluju třeba Queeny a všechny ostatní bomby ze 70. – 90.let! Víceméně se neumím nudit – najdu si vždy něco, čím se zabavím – zbožňuju akci – pořád se musí něco dít – takže dost velkou část života musím být asi doslova na zabití! No a jak už zmínila Lucka – je potřeba to naše řádění na lekcích sem tam taky trochu vybalancovat – takže pořádné wellness se saunou, jógou a trochou meditace nikdy neuškodí. Samozřejmě cestování miluju stejně jako Lucka a doufám, že se letos i vzhledem k situaci někam podívám. A s letním relaxem na otevřených zahrádkách samozřejmě souhlasím!

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.