Velikonoční věnec

Stravování
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 93 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 93 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) )

Na zelený čtvrtek tu máme recept na kynutý velikonoční věnec ze špaldové mouky, tak si pojďme pochutnat a trochu zahřešit.

Ingredience:

  • Kostka droždí (40g)
  • 100 g cukru (sladidlo)
  • 250 ml mléka
  • 0,5 kg špaldové hladké mouky
  • žloutky
  • 125 g másla
  • citronová kůra
  • rozinky, brusinky nebo kandované ovoce
  • rumová esence
  • + mouka na podsypání
  • vejce na potření
  • 50 g mandlí na posypání

Postup:

V menší misce si z droždí, mouky a cukru připravíme kvásek, který po vyběhnutí (pár minut) přidáme do zbylých ingrediencí.

(Kvásek: Droždí rozdrobte rukou a naberte zhruba lžíci mouky, i cukru a přilijte trochu mléka, aby se po zamíchání vytvořila hmota konzistence kašičky). Cukr, mouku i mléko, bereme odvážených ingrediencí.

Vykynutý kvásek přidáme do zbylé mouky, cukru ohřátého vlažného mléka, přepuštěného másla, 2 žloutků a citronové kůry. Vypracujeme vláčné těsto a zapracujeme rozinky, které můžeme před tím namočit v rumu.  Zaprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň hodinu. Vykynuté těsto rozdělte na třetiny a zapleťte do copu, který následně stočíte do tvaru věnce. Do středu vložte máslem namazanou formičku nebo hrnek, aby se těsto ve středu nespojilo. Pak věnec potřete vajíčkem, posypte nasekanými mandlemi. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 40 minut.