Suroviny:
- lžíce másla
- 120 g slaniny
- cibule
- 2 stroužky česneku
- větší mrkev
- řapíkatý celer (jeden řapík)
- batát (nemusí být)
- plechovka červených fazolí v nálevu
- 1,5 l zeleninového vývaru
- rajčatový protlak
- 2 ks bobkového listu
- 4 ks nového koření
- sůl
- pepř
- tymián (koření)
- čerstvá petržel
Postup:
Nakrájenou slaninu a cibuli orestujeme na másle, přidáme zbytek zeleniny, mrkev, česnek, celer, batát, vše nakrájené na kousky, vložíme bobkový list, nové koření a tymián. Celé mícháme a restujeme ještě pár minut.
Přidáme 2 lžíce protlaku, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Nakonec přidáme fazole a nasekanou petrželku.
Dle chuti dosolíme nebo opepříme, pro výraznější chuť můžete před podáváním posypat parmazánem.
Do polévky můžete použít i hlávkové zelí, zelené fazolky, kapustičky dle chuti.
Dobrou chuť