Václav Staněk – sport patří ke každému věku

FitnessStories
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 81 [name] => Stories [slug] => stories [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 81 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 11 [filter] => raw [cat_ID] => 81 [category_count] => 11 [category_description] => [cat_name] => Stories [category_nicename] => stories [category_parent] => 0 ) )

Určitě jste udělali dobře, že jste si mě vybrali, neboť kam vlezu, tam si mě pamatují a platí pro mne věta ze Švejka: „Vy mě neznáte, ale vy mne ještě poznáte!“ Tak se uvádí jeden z našich členů, který navštěvuje fitness klub v Nových Butovicích. 

Mám široký záběr toho, co dělám. Byl jsem roky samoživitelem, holky vyrostly a já škrt práci, myslím zaměstnání, ale jinak?  Především jsem na FTVS Univerzity Karlovy vystudoval kurz trenéra I. třídy v šachu. Závodně hraji i ping-pong a nechám se mučit trenéry na výcvikových kempech. U ping-pongového stolu mě můžete potkat v butovickém fitness klubu Form Factory, kde si dopřávám trochu protahování. Také zpívám v prvním a nejlepším gospelovém souboru Gospel time Zuzany Stirské. Jo a píši knížky plné humoru.

Asi bych měl zůstat u šachu: Na základce jsem měl jít hrát za školu ping-pong na sportovní hry, ale zjistili mi šelest a šikmě položené srdce. Dík přestarostlivé mamince jsem směl na tělocviku dělat jen 1 – 2 – 3 – 4 – jak jen já nemám rád aerobik. – Protože jsem soutěživý typ, chytil jsem se „zvláštního“ sportu, šachu. Kdo neumí, trénuje, říká se „vtipně“ o trenérech. Pro mne tohle platí 100%. Vždyť, co to je II. liga. Naštěstí jsem si to včas uvědomil a už v 17 letech vedl šachový kroužek na škole. Jako mladý muž jsem pořádal obrovský mezinárodní turnaj dívek, „O kouzelné oříšky“ a 10 let učil i nepovinný předmět šachy – ano, děti měly známku ze šachu na vysvědčení. Neušlo to ani zahraničnímu tisku. Plných 40 let jsem dělal hlavního vedoucího na mezinárodních šachových táborech. Doslova jsem se asi zbláznil, vždyť ve svých 74 letech – po dvanáctileté pauze – pořádám 3. až 17. července – pokud to COVID dovolí – opět takový tábor v Raspenavě. 

Václav Staněk

Proč jsou šachy sport? Na tuhle otázku jsem odpovídal i při zkoušce na FTVS. „Můj tábor“ dává velký důraz na fyzickou kondici, která musí být součástí tréninku šachistů. Nezdravé tělo dlouhotrvající psychickou zátěž totiž nevydrží. To trojnásobně platí o dětech. Proto má tábor vše, co má správný sportovní tábor mít. Celotáborovou hru, vše soutěživě, „na body“, nejrůznější disciplíny, kde se děti řádně zapotí. Samozřejmě celodenní výlety „po svých“. Šachy jsou jen součástí celé té komplexní a vždy zábavné činnosti. Proto se dost durdím, když někdo mluví o šachu jako o „nesportu“. 

„Šachák“ je vhodný i pro malé děti a začátečníky. Asi proto, že jsem experimentálně vedl kroužek šachu i v mateřské školce a s mrňaty to umím. Když předškoláci hráli v červnu před školkou bleskový turnaj se šachovými hodinami, točila to televize, psalo se o nás nejen doma, ale v celé Evropě. Bez dětí se tábor dělá špatně a já začínám s náborem až nyní. Budu Vám vděčen, když mi s ním pomůžete: Vašek Staněk – vasstanek@seznam.cz – mobil + 420 721 872 984, tak i www stránky – https://www.taborspohybemsachyabazenem.cz .

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.