7 cvičení, které jsou trendy a můžete si je v roce 2024 vyzkoušet

Cvičení
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Cvičení [slug] => cviceni [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 45 [filter] => raw [cat_ID] => 8 [category_count] => 45 [category_description] => [cat_name] => Cvičení [category_nicename] => cviceni [category_parent] => 0 ) )

Plánujete, že v novém roce začnete pravidelně cvičit, shodíte přebytečná kila a dostanete se do skvělé kondice? K tomu, abyste svá předsevzetí dodrželi, pomůže, když se vymaníte z rutiny. Vyzkoušejte různé druhy cvičení. Pojďte si s námi projít 7 trendů v oboru fitness a sportu.

1. Silový trénink s volnými váhami

Silové tréninky se dlouhodobě drží na předních příčkách oblíbenosti, přičemž současným trendem jsou tréninky s volnými váhami.Tereza Horová, trenér/ka fitness sítě Form Factory říká, že ještě loni pozoroval/a zájem spíše o cvičení na strojích, naopak nyní stoupá popularita cvičení s volnými váhami. Patří sem používání činek, kettlebellů nebo třeba cvičební pomůcky YBell – multifunkční činky, která spojuje kettlebell, medicinbal, jednoruční činku a bradla na kliky. Cvičí se s ní hlavně na skupinových lekcích.

2. Trénink s vlastní váhou

Tento typ tréninku využívá k posilování váhu vlastního těla a jeho obliba zůstává stejná jako v předchozích letech. Váha vlastního těla je základním parametrem pro silový i vytrvalostní trénink. Efektivně trénink odjedete se speciálním TRX závěsným systémem, kdy si během celého cvičení můžete upravovat zátěž jednoduchým nastavením polohy těla. „Pomocí TRX posílíte celé tělo a zároveň se protáhnete. Cvičení pod vedením instruktora je bezpečné a vhodné pro lidi s různou úrovní tělesné kondice,“ tvrdí Tereza Horová.

3. Funkční fitness trénink

Funkční trénink zlepšuje rovnováhu, koordinaci, funkční sílu a vytrvalost s cílem zlepšit každodenní běžné aktivity. Dlouhou dobu se držel na předních příčkách fitness trendů, přibližně dva roky zpátky začal zájem o něj klesat, nyní slaví svůj comeback. „Na lekcích funkčního tréninku se naučíte ovládat své tělo ve všech polohách a rovinách. Základem je využití vlastního těla místo zátěže. Jako další pomůcky jsou pak využívány kettlebelly, TRX, bosu, expandery, balanční plochy, bagy a další,“ říká trenér/ka Tereza Horová.

4. Outdoor run

Organizované skupinové aktivity jako jsou procházky, pěší turistika, běh a další venkovní aktivity, ať už jednodenní nebo vícedenní, se staly populárními v covidových letech. Trendem však zůstávají dodnes, proto můžete v nabídce některých fitness center objevit třeba outdoor run – skupinový běh přírodou či městem s partičkou skvělých lidí.

5. Jízda na paddleboardu

Jízda na paddleboardu už dávno není jen dovolenkovou záležitostí. Stále více lidí si paddleboard pořizuje, aby na něm mohli kondičně jezdit v našich vodách. Jízdou na paddleboardu posílíte svaly paží, ramen, zad a břicha, což může vést k rychlejšímu získání svalové hmoty a zlepšení celkového fyzického vzhledu. Zlepší se vám také flexibilita, koordinace a je to výborný sport proti stresu. Navíc tato aktivita nemusí být nutně vázaná pouze na letní měsíce. Se správnou výbavou můžete na vodu i v zimě. S sebou mějte ideálně dvě sady oblečení, kvalitní neoprenové boty a neoprenové rukavice.

6. HIIT

HIIT (High Intensity Interval Training) je intenzivní intervalové cvičení, které se cvičí v sériích po 30 vteřinách s maximálním zatížením doplněné o úseky s nižší intenzitou. Několik let se HIIT držel na prvním místě mezi fitness trendy. V současné době se podle American College of Sports Medicine (ACSM) drží na sedmém místě. Trenér/ka Tereza Horová popisuje, k čemu HIIT slouží: „Intervalové cvičení je efektivní zejména při spalování tuku a zlepšení fyzické kondice a dynamiky. Jednotlivé lekce jsou odlišné, aby nedocházelo ke svalovému stereotypu a zahrnují kardio i silové prvky.“

7. Jóga

Stále více lidí se při snaze zlepšit svůj životní styl zaměřuje nejen na fyzickou stránku – tělo, ale věnuje se také duševnímu zdraví. Jóga dokáže tělo i duši spojit, proto je oblíbenou vyhledávanou aktivitou. Na výběr je spousta druhů jógového cvičení. Klasická jóga je založená na pravidelném opakování základních jógových pozic, které jsou dynamicky řazeny za sebou. Pomáhá vyrovnat svalové nerovnováhy, tvaruje problémové partie, přináší uvolnění a relaxaci. K harmonizaci mysli a těla je ideální jemná jóga, která je vedena v klidném a nenáročném tempu, větší část lekce probíhá na zemi. „Během lekce rozhýbete klouby, protáhnete ztuhlé svaly a uvolníte páteř. V jednotlivých blocích posílíte také střed těla a krásně se protáhnete. Pozor si ovšem dejte na to, abyste se až příliš „nevyvěšovali“ z vazů a nepěstovali u sebe hypermobilitu kloubů, která je typičtější pro ženy,“ uzavírá fitness trenérka Tereza Horová.

Zdroj: https://www.fittechglobal.com/fit-tech-news/Wearable-tech-is-number-one-global-fitness-trend-reveals-American-College-of-Sports-Medicine/350686

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.