6 sportů, při kterých spálíte nejvíce kalorií

CvičeníHealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Cvičení [slug] => cviceni [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 45 [filter] => raw [cat_ID] => 8 [category_count] => 45 [category_description] => [cat_name] => Cvičení [category_nicename] => cviceni [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Začátkem ledna zažívají sportoviště nápor těch, kteří se rozhodli shodit přebytečná kila po zimní zahálce a svátečním obžerství. Mnozí z nich na to jdou však špatně a volí pohyb, který není energeticky náročný. Jaké sporty jsou na hubnutí nejlepší?

Chcete spalovat kalorie? Kombinujte kardio a silový trénink

Pohyb má celou řadu benefitů pro fyzické i psychické zdraví. Zároveň je i skvělým pomocníkem při hubnutí, protože díky spáleným kaloriím a vytvořením kalorického deficitu budete efektivně hubnout. Zvolit přitom můžete rychlou chůzi, běh, plavání, bruslení, jízdu na rotopedu či cokoliv dalšího, co vás baví a co vám aktuální možnosti dovolí. „Mezi nejúčinnější spalovače kalorií skutečně patří vytrvalostní cvičení, nicméně ze svých zkušeností doporučuji při hubnutí i silový trénink. V něm se sice budete pohybovat v nižší tepové frekvenci než při kardiu, a tedy i méně spálíte, ale pomůže vám to při formování postavy a budování svalů. Díky většímu množství svalů vám vzroste váš bazální metabolismus a spálíte tak v klidovém stavu více energie.” tvrdí Tereza Horová, trenérka fitness sítě Form Factory.

Martina Weisserová k tomu však dodává, že vždy je nutné řešit i jídelníček: „Jsem sice zastáncem pravidelného pohybu, ale pravda je taková, že bez kardia se při hubnutí obejdete, bez správného jídelníčku nikoliv.“ Jestliže chcete trvale a zdravě zhubnout, potřebujete k tomu zkrátka dobře a udržitelně jíst.

Jídelníček na hubnutí není žádná věda

Základním pravidlem pro hubnutí je zajistit si přiměřený kalorický deficit. „Pokud chcete zhubnout, denní kalorický výdej musí být vždy větší než příjem,“ vysvětluje Weisserová a vyjmenovává základní dietní pilíře, na které se při sestavování jídelníčku zaměřit:

  1. Dostatek kvalitních bílkovin
  2. Omezení jednoduchých sacharidů
  3. Navýšení zdravých tuků
  4. Přidání zeleniny ke každému jídlu
  5. Pravidelný pitný režim

Co se týká nastavení jednotlivých makroživin, odvíjí se to nejen od vašich cílů, ale také věku, zdravotního stavu, denního režimu, dietní historie v neposlední řadě fyzické aktivity. Při jaké fyzické aktivitě tedy vydáte nejvíce energie?

Běh

Při běhu spálíte vůbec největší množství kalorií za hodinu. Mimo to běhání zlepšuje flexibilitu, zvyšuje vytrvalost a sílu. Donutit se však vyběhnout během zimního období bývá výzva i pro zkušené běžce. Proto si nevyčítejte, když venkovní běhání odložíte až na jaro a místo toho dáte přednost běhu na běžeckém trenažeru v teple posilovny. Nicméně trenérka Tereza Horová přirozený pohyb zimní krajinou doporučuje: „Příjemně vás to naladí na celý den. Nemusíte ovšem běhat. I svižná procházka na čerstvém vzduchu splní svůj účel. Případně se můžete přihlásit na skupinový běh, kde vás ostatní běžci namotivují a může to být pro vás větší zábava.”

Skákání přes švihadlo

Pamatujete na svá dětská léta? Skákání přes švihadlo vás do nich zaručeně zase dostane. Při této aktivitě navíc můžete spálit až 370 kcal za půl hodiny. Výhodou skákání přes švihadlo je také to, že zlepšuje koordinaci, pomůžeme vám vypracovat hezké svaly na pažích, nohou, hrudníku a ramenou. Celkově vám zlepší kondici a zaskákat si můžete klidně i doma, pokud na to máte dostatečný prostor.

Jízda na kole

Podobně jako v případě běhu nemusíte brázdit sněhové stezky. Během zimního období jsou skvělou alternativou stacionární kola, kde se řídíte podle pokynů lektora, který vytváří pomocí motivující hudby profil tratě. Zátěž si volíte podle svých individuálních schopností.

VXN Workout

Milujete hudbu a tanec? V tom případě zkuste VXN Workout, nový Dance fitness program s atmosférou tanečního parketu, původem z amerického Miami. „VXN Workout probíhá v přítmí sálu se světelnou atmosférou evokující taneční parket, kde se při poslechu moderních hudebních remixů naučíte pod vedením instruktora originální taneční choreografií spálíte vcelku velké množství kalorií.” tvrdí trenérka Tereza Horová.

Jumping

Pokud je pro vás tanec příliš velké sousto, nabízí se alternativa v podobě jumpingu, dynamické fitness aktivitě, kde je základem kombinace rychlých a pomalých skoků, dynamických sprintů a silových prvků v kombinaci s balančními prvky. Podobně jako u předešlé aktivity se cvičí v rytmu hudby s tím rozdílem, že se ke štíhlejší postavě neprotančíte, ale proskáčete.

HIIT

Pro vyznavače méně alternativních sportů se nabízí starý dobrý, ale stále velice populární, HIIT neboli vysoce intenzivní intervalový trénink. HIIT se cvičí v sériích po 30 vteřinách s maximálním zatížením doplněné o úseky s nižší intenzitou. Tento typ cvičení je efektivní zejména při spalování tuku a zlepšení fyzické kondice a dynamiky. Tereza Horová na závěr ještě dodává, že jednotlivé lekce bývají odlišné, takže se nestane, že by si vaše tělo na cvičení zvyklo. Výhodou je i kombinace kardia se silovými prvky.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.