Nechci vypadat jako kulturistka. Do posilovny nejdu. Chyba!

CvičeníHealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Cvičení [slug] => cviceni [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 45 [filter] => raw [cat_ID] => 8 [category_count] => 45 [category_description] => [cat_name] => Cvičení [category_nicename] => cviceni [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Nechodíte do posilovny nebo se tam vyhýbáte činkám, protože nechcete mít postavu jako kulturistka? Silový trénink dokáže změnit ženské tělo, ale velice příjemným způsobem. Hulk v ženském pojetí z vás nebude. Co můžete od silového tréninku jako žena skutečně čekat?

1. Získáte pevnou postavu a sexy křivky

Správně nastavený silový trénink dokáže změnit tvar vašich křivek, redukovat tukové zásoby, zlepšit držení těla a zvýšit vaši atraktivitu. Získáte i větší množství svalů, avšak kulturistka se z vás rozhodně nestane. „Obavy z toho, že se žena během pár dní v posilovně promění v monstrum s obřími svaly, pramení velice často z toho, co lze vidět na sociálních sítích. Tam se objevují ženy, které svůj vzhled získaly po několika letech tvrdého tréninku a striktním dodržováním jídelníčku,“ vysvětluje Matěj Ptáček, trenér fitness sítě Form Factory a dodává, že fyzická schopnost žen získat svalovou hmotu je daleko nižší a těžší než u mužů.

Důležitou roli hraje samozřejmě i strava, zejména dostatečný příjem bílkovin, který ke změně postavy pomůže. „Mezi nejlepší zdroje živočišných bílkovin patří kvalitní maso a ryby, mléčné produkty a vejce. Pokud chcete jídelníček doplnit rostlinnými bílkovinami, sáhněte po luštěninách, ovesných vločkách, quinoe, sójovém masu nebo vyzkoušejte spirulinu,“ dává svoje tipy Martina Weisserová, hlavní výživová poradkyně KetoDiet.

2. Zbavíte se podkožního tuku

Když se žena rozhodne navštívit posilovnu, obvykle se s tím pojí motivace zhubnout. Většina z nich má však za to, že se hubne jedině prostřednictvím kardia. Po příchodu do fitness centra se tak řada z nich uchýlí do kardio zóny a k činkám se ani nepřiblíží. Přitom kombinace silového tréninku a kardia je mnohem účinnější. „Kardio trénink je vhodnou aktivitou na zlepšení kondice a srdečního zdraví. Zároveň pomáhá dostat se do kalorického deficitu, který je při hubnutí nezbytný. Avšak k sexy křivkám je potřeba zapojit do hry železo. Silový trénink navíc roztočí metabolismus na vyšší obrátky. Po silovém tréninku budete spalovat tukové zásoby ještě dalších několik hodin, což je velká výhoda,“ tvrdí Matěj Ptáček.

3. Snížíte riziko vzniku civilizačních onemocnění

Věděla jste, že nadbytek viscerálního tuku představuje riziko v podobě vzniku civilizačních nemocí, jakou jsou inzulínová rezistence, obezita a cukrovka II. typu, zánětlivé procesy či kardiovaskulární onemocnění? „Viscerální tuk se nachází v břišní dutině a chrání naše orgány. Ve správném množství je velice důležitý,“ vysvětluje Martina Weisserová. Problém nastává, když ho máme nadbytek, přičemž je ale nutné podotknout, že jeho množství je dáno z velké části geneticky. Nicméně i přesto lze pravidelným silovým tréninkem jeho množství redukovat, stejně jako správnou skladbou jídelníčku. „Mějte v jídelníčku dostatek zeleniny a ovoce, jezte fermentované potraviny, ryby bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Omezte cukry a průmyslově zpracované produkty,“ doporučuje Martina Weisserová.

4. Zlepšíte si držení těla

Kromě hezkých křivek, štíhlejší postavy a lepšímu zdraví vám silové cvičení pomůže také od bolesti zad, kterou často způsobuje sedavý způsob života, dlouhé sezení u počítače nebo dlouhodobě špatné držení těla. „Správně nastavený silový trénink vede ke zlepšení svalových dysbalancí, a tím lepšímu držení těla. Apeluji však na to, abyste si nechala poradit od zkušeného fitness trenéra a nepouštěla se do cvičení na vlastní pěst. Pokud nemáte se cvičením v posilovně žádné nebo jen minimální zkušenosti, mohla byste si ublížit,“ varuje před možným zraněním v posilovně trenér Matěj Ptáček.

Na druhou stranu budete-li cviky v posilovně provádět technicky správně, zlepšíte si díky tomu koordinaci pohybů, a tím se sníží i riziko vzniku zranění.

5. Budete se cítit sebevědoměji

V neposlední řadě vám může pravidelná návštěva posilovny zvednout sebevědomí. Podle fitness trenéra Matěje Ptáčka vede silový trénink k pozitivního vnímání vlastního těla: „Žena se po něm začne cítit atraktivněji a začne se líbit sama sobě, což je z mého pohledu vůbec to nejdůležitější.“ V konečném důsledku má tak silový trénink pozitivní vliv nejen na tělo, ale psychiku. Podílejí se na tom endorfiny a dopaminy, které se vyplavují do mozku okamžitě po cvičení. V krátkodobém horizontu dochází ke zlepšení nálady a eliminaci stresu. Dlouhodobě cvičení produkuje neurotransmitery, které podporují změny v mozku, které pomáhají k obecně lepší náladě, zlepšují kognitivní schopnosti či dokonce snižují záněty v těle a podporují imunitní systém.


Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.