Trendy ve výživě

HealthFactoryStravováníTrendy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 10 [name] => Trendy [slug] => trendy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 10 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 36 [filter] => raw [cat_ID] => 10 [category_count] => 36 [category_description] => [cat_name] => Trendy [category_nicename] => trendy [category_parent] => 0 ) )

Sledovat trendy ve výživě je celkem náročná disciplína. Objevují se neustále a často popírají to, co do včerejšího dne platilo a vy jste se tím, ať úspěšně, nebo neúspěšně, řídili. Vývoj a posun v čase však zaznamenávají všechny obory, takže ani svět výživy není výjimkou a je to jistě dobře.

Stále nové a nové informace je však nutné vyhodnocovat a třídit, protože jinak s největší pravděpodobností vznikne chaos v informacích, které se k nám dostávají a bude pro nás obtížné vyhodnotit, co je a co není pro naše zdraví přínosné.

V poslední době převládá více směrů, kterým je věnována pozornost a které se rozvíjí.

Personalizovaná výživa

Z praxe se ukazuje, že se již dostává do podvědomí lidí, že univerzální strava vhodná pro každého neexistuje a že hledáme možnosti, jak stravu nastavit co nejblíže všem potřebám našeho organismu. K tomu se využívají kromě osobních údajů, preferencí, pohybových zvyklostí, finančních a časových možností také biomarkery například z krve, hladiny hormonů, vitaminů a minerálních látek, či rozbory stolice, DNA apod. Rovněž používáme čím dál častěji digitální produkty, jakými jsou technologie na skenování tělesných proporcí, ale také kontinuální sledování glykémie, bioimpendační analýzy, informace sdílíme s nutričním poradcem na přímo a mnoho dalšího.

A ze všech těchto vstupů je vytvořený plán, který zohledňuje nastavení našeho těla po mnoha stránkách a tento plán je pro nás dlouhodobě udržitelný.

Zdravý mikrobiom

Mikrobiom hraje významnou roli především ve zdraví. Avšak neovlivňuje jen zdraví, ale také naši náladu, nebo chutě. Nejčatěji je mikrobiom spojovaný se zažívacím traktem, ale nežije pouze tam. Najdeme ho na kůži, nebo v ústech. Dokáže komunikovat s tělesnými systémy, kde ani nežije jako například s mozkem nebo imunitním systémem.

Probiotika (bakterie, které náš mikrobiom podporují) se vyskytují v kysaných výrobcích a jejich nejčastějším zdrojem jsou zakysané mléčné výrobky. Nyní se však také preferuje pravidelná konzumace probiotických doplňků stravy, která v řadě uživatelů s kožními či zažívacími obtížemi přinese úlevu.

Udržitelnost a rostlinná strava

Jednoznačným trendem je nyní komplexnější pohled na stravování a chování lidí vzhledem k naší planetě. Udržitelnost, snížené plýtvání potravinami, obaly s minimálním dopadem na životní prostředí to jsou důležitá témata spojená s výběrem potravin, která následují i výrobci potravin a rovněž jsou vyzdvihována při marketingové komunikaci se zákazníkem.

Produkty z místních zdrojů jsou mezi spotřebiteli, kteří dbají na své zdraví a kvalitní výběr potravin, stále populárnější, protože vyhledávají čerstvé ingredience, které jsou vypěstovány v blízkosti s menším množstvím chemikálií nebo konzervačních látek přidávaných během pěstování a zpracování.

Trendem roku 2023 je rostlinná strava. Stále více lidí omezuje konzumaci masa právě s cílem snížit dopad na ekologii při chovu jatečních zvířat. Kromě veganství, volí také vegetariánství, či flexitariánství, což je stravovací směr, který se zaměřuje na přísun rostlinné stravy s omezeným podáváním masa.

Monika Bartolomějová

Autor NUTRIČNÍ INSTITUT

Profesionální vzdělávací kurzy pro výživové poradce, fitness trenéry i veřejnost

Zakládáme si na tom, aby naše znalosti, které předáváme dál, stály na ověřených faktech, nejnovějších trendech a poznatcích. Spolupracujeme s lékaři i dalšími odborníky z mnoha oblastí, které se zdravím a výživou úzce souvisí.

nutricniinstitut.cz