Zacvičme si s emocemi

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Životní pouť každého z nás je zcela originální, každý z nás vytváří nezaměnitelnou stopu, každý člověk naplňuje svou konkrétní roli a osud. A přece, při vší rozdílnosti, nás spojuje představa dobře prožitého života, k němuž neodmyslitelně patří pocity štěstí a pohody. Nacházíme je, když jsme v celkové rovnováze, v rovnováze těla a duše. Zdá se to jednoduché, ale je tomu tak?

K dobití baterek celého těla i duše není vhodnější období než právě probíhající jaro. Dávno už víme, že posílení životní energie v těle i v mysli je pro nás a naše zdraví víc než blahodárné. V jaké fázi máte právě teď svou životní pohodu, svou duševní rovnováhu, jak jste vyladěni pro dnešní den i pro ty příští?

Stará anglická modlitba nás ponouká: „Udělejme si čas na smích, je hudbou duše“. A Sebastion Chamfort jde ještě dál: „Nejztracenější den našeho života je ten, kdy jsme se nezasmáli“. Možná teď namítnete, že život je občas sakra těžký, že doba není vůbec lehká, že mezilidské vztahy ve zrychleném životním tempu dostávají na frak, že čas pádí stále rychleji…

V kulminujícím jarním čase se zhluboka nadechněme, prociťme tu vůni vůkol nás i v nás a spolu s ní prociťme nové naděje na vše dobré v nás. Radost totiž existuje pouze v sebepřijetí. Hledejme dokonalé přijetí, ne dokonalý život. Máme se přece o co opřít: o své cenné zkušenosti, které každodenně na své pouti sbíráme, a také víme, že „cena moudrosti je nad rubíny“ (Starý zákon).

Je načase, abychom komunikovali sami se sebou i navenek otevřeně a pravdivě. Není čas na jitřivé emoce, je čas jít do středu srdce, kde je místo pro porozumění. Když se nedaří ve vztazích, znamená to, že na sebe dotyční nejsou naladěni. Účinným prostředkem, jak porozumět tomu, o co ve skutečnosti v jakémkoliv vztahu jde, je dech, podporující naladění se na sebevědomí. Stačí se několik minut denně zastavit, přiložit dlaně na hruď a zátylek a uklidnit se, aby ustaly reakce typu „útoč nebo uteč“.

Dávno dobře víme, jak blahodárný je pro naši duši, mysl i tělo pohyb. Zvláště ten pravidelný, který si v našem oblíbeném fitku pod vedením zkušených lektorů dopřáváme. Už máme pod kůží pocit, že cvičit musíme vytrvale, že péče o naše tělo si zaslouží pravidelnost, permanentní úsilí.

Z téměř stoleté vědecké americké studie nyní jednoznačně vyplynulo, že k tělesnému cvičení lze připodobnit i péči o naše osobní vztahy. Ty totiž také nejsou „zadarmo“ ani automaticky napořád. Studie, která obsáhla čtyři generace, sleduje otázku: Co dělá naše životy šťastné, zdravé a dlouhé? Výsledky zahrnují mnoho faktorů, jako je například schopnost a svoboda činit důležitá životní rozhodnutí, jeden však mezi nimi ční jako nejvýznamnější a ústřední: dobré mezilidské vztahy.

Renomovaný psychiatr Robert Waldinger, který výzkumný tým vedl, zdůrazňuje, že vyvážené a zdravé mezilidské vztahy vyžadují naši plnou pozornost, koncentraci, úsilí,  údržbu a trvalou péči. Tomu všemu dohromady říká „sociální fitness“.

A to je krásná výzva, co říkáte? Vždyť ke štěstí stačí tak málo…

Autor PhDr. Marie Vlčková

Životní koučka a osobní terapeutka

Začněme dělat to, co je nezbytné, pak to, co je možné, a najednou zjistíme, že děláme nemožné.

Snaha pomáhat lidem charakterizuje celý můj dosavadní život. Vrbou všem potřebným jsem ráda byla už v dětství, i v době studií na gymnáziu a Univerzitě Karlově a provází mne dodnes – jsem vnímavá pozorovatelka života, certifikovaná koučka, facilitátorka, psychologická terapeutka, konzultantka, mentorka a především člověk, který má rád lidi. Empatie, pokora a oduševnělá blízkost je mým klíčem pro porozumění, schopnost naslouchat a laskavě hovořit s lidmi, kteří hledají na své životní pouti světlo a naplnění svých snů a vizí – osobních i pracovních.

Jako dlouholetá spolupracovnice mága, léčitele a astrologa Emila Václava Havelky a jím zvolená prezidentka Bratrstva Zlaté pyramidy, z.s. ráda pomáhám lidem objevit v sobě vnitřní sílu, najít impulzy k životní změně a především vyladit duši i mysl pro životní rovnováhu, sebedůvěru a tolik potřebnou vnitřní pohodu. Mám mnohaleté zkušenosti s psychologickým poradenstvím a pomocí potřebným ze všech věkových skupin s pozoruhodnými kladnými ohlasy.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz