Podkožní a viscerální tuk v souvislosti s riziky a cvičením

FitnessHealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Tuk v těle může být uložen v podkoží nebo v břišní dutině okolo orgánů. Tyto dva druhy tuku se liší nejen umístěním, ale také vlivem na zdraví.

Podkožní tuk je uložen pod kůží a slouží jako zásobárna energie pro náš organismus. Jeho přebytek se projevuje nadváhou nebo až obezitou. Viscerální tuk je naopak uložen v břišní dutině okolo orgánů a má vliv na jejich funkci. Jeho přebytek může zvyšovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, diabetu typu 2, některých typů rakoviny a dalších zdravotních problémů.

Cvičení může pomoci snížit množství těchto tuků a snížit tak riziko těchto onemocnění. Aerobní cvičení, jako je chůze, běh, plavání nebo cyklistika, může pomoci spálit podkožní tuk. Intenzivnější cvičení, jako je intervalový trénink, HIIT nebo posilování, může pomoci spálit více tuku včetně viscerálního tuku.

Je důležité si uvědomit, že hubnutí není vždy synonymem pro snížení viscerálního tuku. Mnoho lidí se snaží zhubnout pouze tím, že snižují svůj příjem kalorií, ale to může vést ke ztrátě svalové hmoty a udržení viscerálního tuku.

Kombinace aerobního cvičení a posilování s cílem zvýšit svalovou hmotu může být účinným způsobem, jak snížit viscerální tuk a zlepšit celkové zdraví. Kromě toho je důležité také sledovat příjem potravy a zdravý životní styl.

V každém případě by měla být změna životního stylu a cvičení konzultována s lékařem, zejména pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo omezující faktory. S pravidelným cvičením a zdravým životním stylem můžete snížit své riziko zdravotních problémů spojených s přebytkem tuku v těle.

Jak omezit množství viscerálního tuku v těle?

Redukce viscerálního tuku může být složitá, ale je to důležitý krok pro zlepšení celkového zdraví. Zde je několik tipů, jak snížit viscerální tuk:

Pravidelně cvičte: Jak již bylo zmíněno výše, cvičení může pomoci snížit viscerální tuk. Aerobní cvičení by mělo být součástí vašeho tréninkového plánu, ale mělo by být doplněno o posilování, abyste si udrželi svalovou hmotu.

Změňte svůj jídelníček: Potraviny s vysokým obsahem cukru a nasycených tuků mohou vést ke zvýšení viscerálního tuku. Zkuste se zaměřit na jídla s nízkým glykemickým indexem a vyváženou stravu s dostatečným množstvím bílkovin a zdravých tuků.

Omezte alkohol: Příliš mnoho alkoholu může vést k nahromadění viscerálního tuku. Pokud pijete alkohol, snažte se omezit jeho množství.

Změňte své návyky: Vysedávání může vést ke zvýšení viscerálního tuku. Pokud sedíte dlouhé hodiny při práci, zkuste si dát přestávku a protáhnout se, nebo si po práci zajděte na procházku.

Zlepšete svůj spánek: Nedostatek spánku může vést k hormonálním nerovnováhám, což může vést k nárůstu viscerálního tuku. Snažte se spát dostatečně dlouho a mít pravidelný spánkový režim.

Snížení stresu: Stres může vést ke zvýšení viscerálního tuku, takže se snažte najít způsoby, jak snížit svůj stres. Například můžete se věnovat meditaci, józe nebo procházkám v přírodě.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.