Ideální tělesná hmotnost? To je tak trochu oříšek…

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

V dnešní době je mnoho lidí neustále bojuje s nadváhou a snaží se najít svou ideální hmotnost. Ideální hmotnost však není pouze číslo na váze, ale je to stav, kdy máte zdravou hmotnost a cítíte se dobře. Jak tedy poznat svoji ideální hmotnost?

Prvním krokem je určit si svůj cíl. Pokud chcete zhubnout, je důležité si stanovit reálný cíl. Není dobré si předsevzetí zhubnout 20 kilogramů za měsíc, protože tuto hmotnost nelze zhubnout zdravým a trvalým způsobem. Je důležité si stanovit reálný cíl a řídit se zásadou, že pomalý pokrok je stále pokrok.

Druhým krokem je určit si svůj BMI (Body Mass Index). BMI je vztah mezi váhou a výškou a určuje, zda je vaše hmotnost zdravá. Je důležité však si uvědomit, že BMI je pouze orientační hodnota a nebere v úvahu tukovou a svalovou hmotu. Pro výpočet BMI stačí vydělit vaši váhu v kilogramech výškou v metrech na druhou.

Třetím krokem je určit si svůj tukový podíl. Tukový podíl ukazuje, kolik procent tvojí váhy tvoří tuk. Pokud máte vysoký tukový podíl, je pravděpodobné, že máte nadváhu. Tukový podíl se dá změřit pomocí speciálních vážících přístrojů, které mají tento parametr zahrnut.

Čtvrtým krokem je posoudit svoji kondici. Pokud jste fyzicky aktivní, můžete mít větší svalovou hmotu a tedy i větší hmotnost. To neznamená, že máte nadváhu, ale právě naopak, může znamenat, že máte zdravou a fit postavu.

Posledním krokem je posoudit svoje zdravotní riziko. Pokud máte vysoký tukový podíl a nadváhu, může to znamenat zvýšené riziko pro různá onemocnění, jako jsou například srdeční choroby, diabetes nebo vysoký krevní tlak. Pokud máte zdravotní riziko, je důležité najít zdravý způsob, jak zhubnout a dosáhnout ideální hmotnosti. Je možné uvést, že přistupovat k ideální hmotnosti jako k jednomu konkrétnímu číslu, není správné. Každý člověk má jinou tělesnou stavbu a metabolizmus, a proto je ideální hmotnost individuální. Navíc ideální hmotnost se může v průběhu života měnit v závislosti na fyzické aktivitě, stravovacích návycích a dalších faktorech.

Nejdůležitější je mít zdravý a vyvážený životní styl, který zahrnuje pravidelnou fyzickou aktivitu například v kombinaci silového a kardio tréninku a stravování, které zajišťuje dostatečný příjem potřebných živin. Pokud se budete řídit těmito zásadami a budete si hlídat svůj tukový podíl a BMI, dosáhnete postavy, která je pro vás zdravá a příjemná.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.