7 otázek pro Evu Čechovskou, instruktorku jumpingu ve Form Factory

CvičeníFitnessTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Cvičení [slug] => cviceni [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 43 [filter] => raw [cat_ID] => 8 [category_count] => 43 [category_description] => [cat_name] => Cvičení [category_nicename] => cviceni [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 120 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 120 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Eva Čechovská, které nikdo neřekne jinak než Evka, vede až návykově zábavné lekce jumpingu každou středu ve FormFactory na Vinohradské třídě v Praze. Co ji zlákalo zrovna k téhle disciplíně a proč byste ji měli vyzkoušet také?

V čem je podle vás jumping výjimečný? Čím vás osobně dostal?

Jumping kombinuje prvky, které mě baví: hudbu, různorodý pohyb, zábavu a skvělou partu lidí. Pro mě osobně navíc představuje možnost se nekonečně vyřádit a to jak fyzicky, tak i kreativně, když si na lekce vytvářím svoje vlastní choreografie. Díky jumpingu vždycky zapomenu na jakékoliv starosti nebo únavu, protože se doslova nabíjím nadšením, které vidím ve tvářích svých klientů.

Mrkněte na video z lekce na mém Instagramu Evka_c.

Jaké přínosy byste v souvislosti s jumpingem zdůraznila jako hlavní? 

Nedá se zapřít, že jumping je šílené cardio. 😉 Kromě zvýšené fyzické kondice, se během něj zlepšuje také tělesná koordinace, prostorová orientace nebo síla a výdrž nohou. 

Klient si navíc jako bonus domů odnese hromadu endorfinů, protože se díky hudbě a pohybu dostane velmi rychle do stavu, kdy nevnímá čas ani prostor, tedy do stavu flow.

Co říkáte na spojení jumping a hubnutí?

Jsem zastáncem názoru, že pokud chce člověk zhubnout, měl by dělat především pohyb, který ho baví a naplňuje, a přitom pozitivně ovlivňuje jeho zdraví. 

Právě jumping je pak za mě naprosto ideální variantou, protože se u něj zpotíte, spálíte přebytečné kalorie a navíc díky měkkým trampolínám šetříte své klouby i celý pohybový aparát. 

Hubne se především v kuchyni, ale na mých lekcích spálíte až 600 kcal za hodinu, což je pro představu větší oběd pro zdatného dřevorubce. 

Jak by podle vás měla vypadat správná hodina Jumpingu?

Ve své kariéře jsem měla možnost, a jsem za to velmi vděčná, navštívit mnoho jumping lekcí u nás v ČR, tak i ve světě. Každá lekce byla jiná, originální, což je vlastně to, co jumping spojuje. 

Každá instruktorka nebo instruktor do lekce totiž dává kousek sebe.

Co dáváte do svých lekcí vy?

Lekce přizpůsobuji klientům, kteří na ně chodí. Každého se totiž snažím co nejrychleji poznat a podle výkonnosti nebo četnosti dalšího cvičení lekci upravit. Asi i z toho důvodu je na nich vždy super atmosféra, protože si každý přijde na své. Ve FormFactory máme navíc bohatou nabídku dalších, zejména posilovacích, lekcí, takže se držím především toho, že kdo přijde na jumping, chce hlavně skákat a ne posilovat.

Jak probíhají vaše lekce?

Na začátek vždy zařazuji lehčí track na rozehřátí, aby se nikdo nezranil a případní nováčci se mezi zkušenými jumpery rozkoukali a pochopili nastavení trampolíny, základní rytmus, kroky apod.  Pak už přichází hlavní část lekce s vyšší intenzitou, kde si v prostředku „odpočineme“ u písničky se dřepy a následně směřujeme k závěru lekce, jehož součástí je i zklidnění a strečink.

Jumping je hodně oblíbený u žen. Chodí k vám také muži?

Čas od času na lekci muži přijdou, ale je to spíš výjimka. Myslím si ale, že je to škoda, protože jumping je lekce pro obě pohlaví a každý muž by si to měl určitě minimálně zkusit. Vím, že spousta pánů bude ve fitness centru využívat spíš vybavení na posilování, ale sama za sebe bych viděla jumping jako ideální kardio doplněk právě k silovému tréninku. 

Vydáno v: bezhladoveni.cz

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.