Výhody cvičení s vlastní vahou

CvičeníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Cvičení [slug] => cviceni [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 45 [filter] => raw [cat_ID] => 8 [category_count] => 45 [category_description] => [cat_name] => Cvičení [category_nicename] => cviceni [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Cvičení s vlastní vahou je jednoduchý a efektivní způsob, jak posílit svaly a zlepšit celkovou fyzickou kondici. Tento druh cvičení má mnoho výhod, jako například nižší nároky na vybavení, flexibilitu v tréninku a možnost cvičit kdykoli, například si tak rozšířit svůj trénink v gymu bez nutnosti složitě vybírat potřebné stroje nebo pomůcky. Zde jsou některé tipy na nejlepší cviky a výhody cvičení s vlastní vahou.

  • Flexibilita a snadná dostupnost
    Cvičení s vlastní vahou můžeme provozovat kdykoliv a kdekoliv, stačí nám jen třeba kousek místa v gymu, kde si můžeme zacvičit.
  • Není potřeba speciální vybavení
    Cvičení s vlastní vahou nepotřebuje žádné stroje, stačí nám jen náš vlastní tělesná hmotnost. Nemusíme složitě kombinovat cviky na různých strojích nebo se trápit s jejich nastavením.
  • Posiluje celé tělo
    Cvičení s vlastní vahou zahrnuje mnoho cviků, které posilují celé tělo. Tento druh cvičení posiluje nejen svaly, ale také svalovou vytrvalost a koordinaci.
  • Zlepšuje funkční pohyby
    Cvičení s vlastní vahou se zaměřuje na funkční pohyby, které jsou běžné v každodenním životě. Tento druh cvičení může pomoci zlepšit rovnováhu, koordinaci a flexibilitu.

Tipy na nejlepší cviky

Kliky (Push-ups)

Kliky jsou skvělým cvikem na posílení prsou, ramen a tricepsů. Můžeme začít se kliky na kolenou, pokud nemáme dostatečnou sílu na provedení standardních kliků.

Dřepy (Squat)

Dřepy jsou vynikajícím cvikem na posílení nohou a hýždí. Můžeme je provádět s vlastní vahou těla, nebo je ztížit použitím kettlebellu, odporových gumiček nebo činek.

Plank

Plank je cvik na posílení břišních svalů a svalů páteře. Můžeme ho provádět ve standardní pozici nebo s nataženými pažemi pro větší náročnost.

Power a High Jump

Výskoky patří mezi intenzivní cviky na posílení nohou a kardiovaskulárního systému. Stačí se postavit s nohama do šířky ramen a skočit co nejvýše nahoru, přičemž se pokusíme se co nejvíce zvednout země. Můžeme také provádět různé variace skoků, jako jsou skoky na jednu nohu nebo skoky s vysokými koleny.

Burpees (Angličák)

Burpees jsou kombinovaným cvikem, který kombinuje dřepy, sklapovačky a skoky. Je to vynikající cvik na posílení celého těla a zlepšení kardiovaskulární kondice.

Při cvičení s vlastní vahou je důležité dbát na správnou techniku a postupně zvyšovat zátěž. Můžeme začít s menším počtem opakování a postupně zvyšovat počet a náročnost cviků. Je také dobré zahrnout do tréninku různé varianty cviků a pravidelně měnit cviky, aby se svaly nezvykly na stále stejné zátěže. Pokud si nejste jisti, jak si správně sestavit trénink s vlastní vahou, určitě se poraďte s trenérem.

A pro ty z vás, kteří preferují cvičení ve větší skupině, doporučujeme zařadit některou ze skupinových lekcí, kterých ve Form Factory najdete přes 3 000 každý měsíc. Optimálními kandidáty pro cvičení s vlastní vahou je řada programů Les Mills nebo tradiční přístupy v rámci HIIT a Tabata tréninků.

Závěrem lze říci, že cvičení s vlastní vahou je skvělým způsobem, jak posilovat svaly a zlepšovat celkovou fyzickou kondici. Pokud se rozhodneme pro tento druh tréninku, můžeme si být jisti, že nás čekají mnohé výhody, jako je flexibilita v tréninku, nižší náklady na vybavení a posílení celého těla.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.