Jak na spánek v zimním období

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 236 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 236 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 120 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 120 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Spánek je velmi důležitý, jak pro naši fyzickou, tak především i psychickou kondici. To platí dvojnásob v období zimních ponurých měsíců, kdy nás vyčerpává tma a chlad zvenku. Spousta podnětů najednou může nabourat spánkové zvyky nepostradatelné pro naše následné fungování po celý den.

Přes noc se potřebuje tělo maximálně zregenerovat a dobít energii, aby lépe odolávalo špatným vlivům zimy a my si tak mohli užívat jen to krásné, co nám toto období přináší. Spánek je navíc výborná prevence před nachlazením, chřipkou a dalšími onemocněními, jelikož odpočatý organismus je silnější a nepodlehne nemoci tak snadno.

Cvičením ku zdraví i správnému spánku 

Odborníci se shodují, že cvičení má pozitivní účinky i na usínání. Dopomáhá ke kvalitnějšímu spánku, ale zároveň usnadňuje vstávání, pokud jej zařadíte mezi své pravidelné ranní činnosti.

Nemusíte denně dřít hodiny v posilovně, abyste unavili tělo a večer rychle usnuli. Naopak zvýšenou fyzickou námahu před spánkem nedoporučujeme! Ráno stačí krátká rozcvička nebo protažení svalů a uvidíte, že se vám vaše tělo po pár týdnech odvděčí. Důležité je přimět se k této činnosti i v poměrně líných zimních měsících a vytvořit si tak zdravý návyk, který pak vydrží i po zbytek roku.

Pryč s kofeinem večer

Kofein není vhodné pít ve večerních hodinách, to je známá věc. Pokud však máte problémy se spánkem, vyvarujte se ho úplně. Konzumace kofeinu v dopoledních hodinách je v pořádku, ale v těch odpoledních už kávu raději vyměňte za ovocný nebo bylinkový čaj.

Ideální je zhruba půl hodinu až hodinu před spaním vypít meduňkový čaj, který má skvělé uklidňující účinky a našemu organismu tak napomáhá k rychlejšímu usínání. Navíc v tomto zimním čase také krásně prohřeje zevnitř.

Ani zima, ani teplo

Ideální teplota na spánek je zhruba o 2 °C nižší než v ostatních místnostech. Pokud máte v ložnici tepleji, můžete se budit teplem nebo žízní. Naopak chladnější prostředí nám nepřidá u ranního vstávání, kdy se nám nechce z vyhřátých peřin. Stáhněte si na noc topení o pár stupňů.

Krátké vyvětrání před spaním a po probuzení je výborným pomocníkem i přesto, že je venku zima. Vzduch v místnosti se vymění a vám se bude hned usínat nebo vstávat lépe.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.