Vliv modrého světla na zdraví

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )


Viditelné modré světlo je část spektra viditelného světla, která má nejkratší vlnové délky a nejvyšší energii. Modré světlo obecně definováno jako viditelné světlo v rozmezí od 380 do 500 nm. Modré světlo je někdy dále rozděleno na modro-fialové světlo (zhruba 380 až 450 nm) a modro-tyrkysové světlo (zhruba 450 až 500 nm).

Co dělá modré světlo? Účastní se vytváření vašich „biologických hodin“, a vlivem toho má mnoho různých účinků na fyzické a psychologické procesy – například bdělost, spánek, nálady, motivaci, paměť, chuť k jídlu, regulaci hladiny cukru v krvi a další. Jasné modré světlo stimuluje buňky v sítnici, které se připojují k hypotalamu, části mozku, která pomáhá řídit cirkadiánní rytmy a mnoho dalších metabolických / endokrinních funkcí.

Modré světlo a jeho negativní dopad na kvalitu spánku je poslední dobou velmi žhavým tématem. Vědci se domnívají, že světelná expozice modrým světlem ve večerních a nočních hodinách, je jedním z hlavních důvodů, proč se mnoho lidí potýká se spánkovou deprivací a v důsledku toho také s následky, jako je přírůstek na váze, nadměrná únava a depresivní nálady. Používání elektroniky – telefonu, notebooků, tabletů a dalších zařízení během období krátce před spaním není nejlepším zvykem, který byste měli praktikovat, protože modré světlo ovlivňuje váš cirkadiánní rytmus.

Možná si říkáte, co to vlastně to modré světlo je a čím je tak diametrálně odlišné od běžného světla. Níže si popovídáme o tom, jak se modré světlo liší od světel jiných vlnových délek, o dopadech, které má na vaše tělo (dobré i špatné), a o jednoduchých způsobech, jak můžete expozici vůči němu snadno ovládat.

Kde všude se s modrým světlem můžeme setkat?

Během dne jsme modrému světlu vystaveni velmi často, a to nejen ve vnitřních prostorách, ale dokonce i venku. Modré světlo se nachází:

  • Sluneční světlo, hlavní zdroj tohoto typu světla. Je to vlastně rozptyl paprsků modrého světla, který způsobí, že se za slunečného dne objeví bezmračné nebe. Zářivky a LED žárovky, které pomáhají osvětlit váš domov. Obrazovky elektronických zařízení, včetně počítačů, notebooků, tabletů / notebooků a smartphonů. Studie ukazují, že pro většinu lidí je množství modrého světla přijímaného z obrazovek ve skutečnosti malé ve srovnání s množstvím ze slunce. Světelné terapeutické boxy používané k léčbě sezónní afektivní poruchy.

Vliv modrého světla na spánek

Je všeobecně známo, že trávení nadmíru času na digitálních zařízeních a jejich využívání v krátkém rozmezí před ulehnutím do postele může narušit cirkadiánní rytmus. Cirkadiánní rytmus je biologický rytmus s periodou o délce přibližně 24 hodin, může kolísat mezi 20 až 28 hodinami (lat. circa = přibližně, dies = den). Jedná se o pravidelně se opakující změny fyziologických funkcí, např. tělesné teploty, sekrece hormonů, krevního tlaku apod. Každý člověk má své vlastní „biologické hodiny“. Ty jsou řízené malým shlukem buněk v hypotalamu, což je část mozku, jak bylo již zmíněno a přesně tam naše vnitřní hodiny „sídlí”. Cirkadiánní rytmus je řízený právě našimi biologickými hodinami a poctivě signalizuje tělu, že v noci má spát a ve dne bdít. I naše tělo modré světlo ve své přirozené formě používá, a to právě k regulaci přirozeného cyklu spánku a probouzení. PŘIROZENÉ modré světlo také napomáhá zvyšovat bdělost, zkracuje dobu reakce, zlepšuje náladu a navozuje pocit pohody.

Ale ve chvíli, kdy se cirkadiánní rytmus vychýlí z normálů, stáváme se náchylnější k civilizačním chorobám, jako je cukrovka, srdeční choroby a obezita. Až do příchodu umělého osvětlení bylo hlavním zdrojem světla slunce a lidé večery trávili v (relativní) temnotě. Dnes je však většina z nás vystavena světlu (elektronická zařízení a žárovky) až do okamžiku, kdy jdeme spát. Existují důkazy, že vysoká expozice světlem v noci (tedy jakmile se udělá venku tma) potlačuje uvolňování hormonu melatoninu, což je primární hormon, který ovlivňuje cirkadiánní rytmy a spánkové cykly. Nižší hladiny melatoninu mohou ztížit usínání a celkově kvalitu spánku a nově vznikající studie naznačují, že to může být také spojeno s dalšími vážnými zdravotními problémy.

ak může modré světlo způsobit poškození očí? Lidské oči nedokáží modré světlo blokovat tak dobře ve srovnání s UV světlem. Velmi vysoké procento viditelného modrého světla prochází rohovkami a čočkami očí a dosahuje sítnice (vnitřní obložení zadní části oka). Dlouhodobé a nadměrné vystavení modrému světlu může způsobit poškození sítnice a přispět k věkem podmíněné makulární degeneraci (VPMD), která může vést ke ztrátě zraku.

Kromě obav z poškození očí je nyní příliš velká expozice modrého světla v noci spojena s narušením cirkadiánních rytmů, a jak bylo uvedeno výše, může to představovat riziko problémů, jako jsou:

  • Kolísání krevního cukru
  • Obezita / nárůst hmotnosti (kvůli změnám hladin leptinu, hormonu, který ovlivnuje naše chutě)
  • Cukrovka
  • Kardiovaskulární problémy
  • Deprese
  • Potencionálně i rakovina

Má modré světlo ale také nějaké benefity?

Byť vás to možná překvapí, modré světlo není ze své podstaty špatné a ve skutečnosti má dokonce hned několik významných benefitů. Zatímco expozice v noci může narušit spánek, expozice během dne je ve skutečnosti důležitá pro regulaci řady tělesných funkcí. Expozice slunečním paprskům, což je číslo jedna, pomocí kterého jsou lidé vystaveni vysoce energetickému viditelnému světlu, je nutná k dosažení potřebné zdravé hladiny vitamínu D a také k regulaci našich cirkadiánních rytmů (přirozená bdělost a spánkový cyklus těla) a rovněž ovlivňuje náladu.

Výzkumy naznačují, že vystavení přirozenému světlu (tedy ideálně tomu venku) podporuje bdělost, chrání před depresí (konkrétně zejména před sezónní afektivní poruchou, což je typ deprese související se změnami ročních období a nedostatkem slunečního záření) a pomáhá s pamětí a dalšími kognitivními funkcemi. Protože regulovaný cirkadiánní rytmus je důležitý pro spánek, existuje také souvislost mezi denní expozicí pomocí PŘIROZENÉHO modrého světla a ochranou před obezitou, cukrovkou, srdečními chorobami a dalšími nemocemi souvisejícími s nedostatkem spánku. Jistě je vám tedy jasné, že je zásadní rozdíl mezi přirozeným modrým světlem a umělým modrým světlem, jehož zdrojem jsou právě nejrůznější elektronická zařízení.

Zdroj: kulturistika.com

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.