8 výhod silového tréninku, které vás přesvědčí, abyste to zkusili

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Ještě asi před rokem jsem se vyhýbal posilování, přesvědčený, že zpotit se u kardia je účinnější. Od té doby, co jsem vyzkoušel silový trénink, se moje tělo úplně proměnilo (ahoj, šikmé svaly a bicepsy!) a cítím se zdravější než kdy předtím.

Výhody silového tréninku však nekončí u vyrýsovaného těla. Nemusíte používat činky, k viditelným svalům se lze propracovat i jinak. Cvičení s tělesnou hmotností, volné váhy a stroje, to vše spadá do silového tréninku.

S novými výzkumy a studiemi, které se objevují každý den o výhodách silového tréninku, jsme svědky změny paradigmatu. Od hubnutí po lepší zdraví, silnější srdce a mnohem více, zde je osm výhod silového tréninku, o kterých by každý měl vědět. 

1. Silový trénink buduje a udržuje svalovou hmotu.

Zatímco kardio je vynikající pro srdce, nemůže konkurovat silovému tréninku, pokud jde o budování svalů. Kardio prostě nemůže poskytnout typ fyziologické změny, kterou si většina lidí přeje.

To neznamená, že nemůžete budovat svaly běháním nebo prováděním jiných typů kardia, které se spoléhají na pohyby nesoucí váhu jako je tanec, HIIT nebo plavání, jen to není ten nejefektivnější způsob, jak získat vyrýsované tělo. Je to proto, že silový trénink spoléhá na to, že budete zvedat stále větší množství závaží, což signalizuje, že se vaše svaly přizpůsobí a rostou větší a silnější (v závislosti na zvoleném stylu silového tréninku). 

2. Silový trénink posiluje vaše klouby

Můžete budovat svalovou sílu a vytrvalost s menším zatížením kloubů. To znamená, že jakékoli cvičení se zátěží ve skutečnosti pomůže posílit vaše klouby (ano, dokonce i běh), můžete tyto výsledky sklízet a zároveň snížit riziko zranění. Dřepy  a výpady ve skutečnosti posilují vaše klouby a zároveň napodobují funkční pohybové vzorce (předpokládejme, že se ohýbáte, abyste zvedli dítě, tlačili na těžké dveře nebo vstávali ze židle).

Pomůžete si tedy udržet zdravé kyčle, kolena, kotníky, zápěstí, lokty a ramena a zároveň budete trénovat své tělo, abyste si usnadnili každodenní aktivity.

3. Silový trénink je jednou z nejlepších forem kardio cvičení s nízkým dopadem.

Klíčem je zaměřit své tréninky na složené pohyby, které zahrnují více než jeden kloub a svalovou skupinu, a mezi jednotlivými cviky neodpočívat příliš dlouho (pokud vůbec). “Zkombinujte čtyři až pět složených pohybů a provádějte je s velmi malým odpočinkem a rozproudí se vám tepová frekvence a sklidíte všechny aerobní výhody bez konvenčních metod, jako je běh,”

4. Silový trénink podporuje hubnutí a regulaci hmotnosti.

Jedna z výhod budování svalů pomocí silového tréninku je že zvedání závaží vám pomůže spálit kalorie a uloženou energii (tj. tuk) efektivněji. A silový trénink je spolehlivý způsob, jak zvýšit čistou svalovou hmotu, což zase pomůže vašemu tělu spálit více paliva, které každý den zkonzumujete z jídla, než ho uložit jako přebytečnou energii ve formě tukových buněk. Tento typ energetické optimalizace je důležitý, pokud je jedním z vašich fitness cílů naučit se hubnout tuk a zároveň nabírat svaly.

Budete také sklízet krátkodobé výhody při spalování: U silového tréninku dochází k vyšší nadměrné spotřebě kyslíku po cvičení (EPOC). To znamená, že po cvičení spálíte více kalorií.  Je to známé jako efekt afterburn a toto bonusové pálení může trvat několik minut až několik hodin po pocení.

5. Silový trénink zlepšuje vaše kardiovaskulární zdraví. 

Nedávné studie ukazují, že silový trénink může být při podpoře zdraví srdce stejně účinný jako kardio. Ve skutečnosti, poté, co se výzkumníci z American College of Cardiology podívali na data od více než 4 ooo lidí v rámci ročního průzkumu, zjistili, že silový trénink snižuje riziko srdečních onemocnění u člověka lépe než kardio cvičení, jako je chůze, nebo jízda na kole, ačkoli oba typy fyzické aktivity jsou nezbytné pro celkové zdraví.

Další studie říká, že lidé, kteří cvičili alespoň jednu hodinu silového tréninku týdně, měli o 40 až 70 procent nižší riziko srdečního infarktu nebo mrtvice ve srovnání s těmi, kteří to nedělali …a tyto výsledky byly nezávislé na jakýchkoli výhodách týkajících se zdraví srdce, které účastníci získali z aerobního cvičení.

6. Silový trénink chrání kosti.

Silový trénink vám kromě mnoha dalších výhod může také pomoci udržet si silné a zdravé kosti, což se s přibývajícím věkem stává ještě důležitějším. Silový trénink podporuje hustotu kostí, takže může pomoci snížit riziko osteoporózy. Osteoporóza, která je běžná u starších žen, nastává, když se kosti stávají porézními a slabými a náchylnějšími k lámání. Estrogen se snižuje, když ženy procházejí menopauzou, a nižší hladiny estrogenu vedou k mnohem vyššímu výskytu osteoporózy.

7. Silový trénink zlepšuje vaši náladu a duševní zdraví.

Kromě fyzických výhod silového tréninku je třeba zvážit i legální výhody pro duševní zdraví. Je to také o pocitu, který máte, když silově trénujete a zvednete závaží. V zásadě je to jednosměrná vstupenka, jak se dotknout svého vnitřního já. Silový trénink změní celý váš pohled na fitness.

Věda také naznačuje, že silový trénink může zlepšit vaši náladu a duševní zdraví, podle klinických studií (více než 1800 subjektů) se zjistilo, že účastníci, kteří prováděli odporový trénink, měli výrazné snížení příznaků deprese.

8. Silový trénink vám může ve skutečnosti pomoci žít déle.

Dělejte to správně (myslete na dostatečný odpočinek a vhodnou intenzitu) a můžete silově trénovat po celý život – to vše při budování a udržování síly, kterou potřebujete, abyste si mohli užívat dny a oblíbené činnosti. Je dobré, že silový trénink usnadňuje také zůstat mobilní a nezávislý, protože je stále více spojen s dlouhověkostí.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.