Body Positivity, aneb způsoby jak posílit celkově zdraví

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Jste frustrovaní, že vaše oblečení vám nesedí, nebo se cítíte mimo kontrolu, potřebujete jen něco, co vám pomůže nastartovat zdravější způsob života.

A možná viníte sami sebe z vaší váhy, vzhledu, nálady. Kamkoliv se podíváte, vidíte jen to, že nejste dost dobří.

Vidíte se v reklamách na spodní kompresní prádlo až po „transformační“ fitness programy. Vidíte vaše přátele a rodinu, kteří „konečně dělají něco pro své zdraví“ a zveřejňují své cíle v oblasti hubnutí, týdenními výsledky, vážením a obrázky „pokroku“.

Vnímat toto a neustále se nesrovnávat je samozřejmé těžké a pozitivně uvažovat o svém těle tváří v tvář tomu všemu? Dává smysl, že vždy na nový rok uvažujete o zahájení velkých změn. A mohlo by to fungovat. Můžete narazit na změnu životního stylu, která na vás čekala celé ty roky, zhubnout na váhu, kterou jste se snažili zhubnout, než si vzpomenete, a udržet si ji. A opravdu to tak chcete? Celé to je jen o vás a vaší disciplíně.

Možná dokonce znáte někoho, kdo to udělal…

Statistiky a věda však naznačují opak. Zde je to, proti čemu stojíte: 95 % lidí, kteří zhubnou dietou „změna životního stylu“, tuto váhu přibere zpět během 2–5 let a často i více. Pokud jste již dříve drželi dietu, šance, že si udržíte váhu, že zhubnete navždy, jsou mizivé. Extrémní cvičení a omezování jídla jsou rizikovými faktory pro poruchy příjmu potravy.

Cvičení je pro vás dobré a jíst zdravě je důležité! A nemohli jsme s vámi více souhlasit! Ale jak to tak je, přístup některých lidí rozvíjet udržitelné návyky, které vedou k dlouhodobému zdraví není dobrý. Věříme, že existuje efektivnější způsob, jak se zaměřit na své zdraví, než slepě následovat rady takzvaných „odborníků“. Koneckonců, vy jste ten pravý expert na své vlastní tělo! Zde je tedy bez dalšího zdržování několik způsobů, jak můžete získat podporu, kterou hledáte, aniž byste nechtěně riskovali své zdraví a spadly do kolotočů nefunkčních diet.

Prozkoumejte intuitivní stravování

Věděli jste, že existuje 10 principů intuitivního stravování? Není to jen filozofie, ale spíše dobře vyvinutá metoda, která pomáhá lidem spokojit se s jídlem a znovu se napojit na rozum svého těla ohledně toho, co, kdy a kolik jíst. 

Znovu objevte radost z pohybu 

Když jste byli dítě, pohyb jste měli pro radost a nic jiného. Ať už to byla jízda na kole, lezení po stromech, hraní her, tanec nebo plavání, jako dítě jste chápali radost z pohybu, než vám byla představena myšlenka spalování kalorií. Udělejte si inventuru své současné radostné pohybové praxe. Co můžete udělat pro to, aby váš pohyb byl více o radosti a méně o povinnosti?

Vzdělávejte se v oblasti zdraví 

Tolik bojů, které zažíváme ve vztahu k našemu tělu, pochází z velmi zjednodušené definice zdraví, kterou naše západní společnost (i mimo ni) považuje za zákon: Tuk je špatný a všichni bychom měli udělat vše, co je v našich silách, abychom nebyli tlustí. Tato víra je škodlivá pro lidi všech velikostí, protože hubení lidé jsou proto (mylně) vedeni k přesvědčení, že nepotřebují cvičit nebo jíst promyšleně – koneckonců jsou již hubení. 

Vyhoďte váhu a najděte alternativní způsoby měření svých zdravotních cílů

 Jak poznáte, že jste zdraví? Jak poznáte, že nejste zdraví? Vytvořte si vlastního průvodce, který vám pomůže zůstat ve spojení a v kontaktu se stavem vašeho zdraví – podle vás. Možná obsahuje poznámky o vašem trávení, kvalitě spánku, náladách, kardiovaskulární vytrvalosti, krevním tlaku, svalové síle atd. Udělejte si seznam věcí, které jsou pro vás důležité, a vytvořte si vlastní plán, jak je sledovat.

Najděte způsoby, jak upřednostňovat duševní zdraví

Jako společnost vyvíjíme obrovský tlak a důraz na dosažení ideálního zdraví, ale to zřídka zahrnuje naše duševní zdraví. Důraz, který klademe na naše fyzické zdraví, si často vybírá negativní daň na našem duševním zdraví (tj. poruchy příjmu potravy, úzkost, deprese atd.). Jakými způsoby můžete pečovat a řešit své duševní zdraví? Online nebo osobní podpůrné skupiny, terapie, meditace a kreativní vyjádření jsou některé nápady pro začátek.

Získejte nové informace 

Nemusíte v tom být sami. Naštěstí žijeme v době, kdy máme spoustu podpory a informací na dosah ruky. Existují nejrůznější kurzy, které můžete absolvovat, ať už osobně nebo online, které vám pomohou obnovit a restartovat se pro, bez ohledu na to, na který aspekt svého zdraví a pohody se chcete zaměřit. Díky videím, uklidňujícím zvukovým meditacím, krásným pracovním listům a materiálům ke čtení lze kurzy provádět vlastním tempem a jsou vám k dispozici po celý život, jakmile si je pořídíte.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.