5 důvodů, proč zíváte při cvičení

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Zívání při cvičení automaticky neznamená, že jste unavení. Příčiny zívání mohou být fyziologické a psychologické faktory. Do současné doby však neexistuje shoda na tom, jaká je hlavní příčina zívání. 

Začínáte zívat, hned co jste přišli do posilovny? Možná jste jen unavení, nebo cvičení vás nebaví. Nebo je také příčina úplně někde jinde. Tak jako tak v tom nejste sami. Zívání před nebo během fyzické aktivity je docela normální jev, ke kterému nedochází jen u vás. Nakonec je také možné, že zíváte jednoduše z toho důvodu, že jste se v šatně převlékali vedle zívajícího člověka.

Proč vlastně zíváme? 

Zívání je do dnešních dnů zahaleno určitým tajemstvím. Stále totiž neexistuje všeobecná shoda na hlavní příčině, proč vlastně zíváme. Existuje několik hypotéz, z nichž některé pracují s fyziologickými příčinami, zatímco jiné v zívání vidí spíše psychologický aspekt. 

Každopádně pokud hned po příchodu do posilovny začnete zívat, nemusí to automaticky znamenat, že se váš zájem o cvičení blíží bodu mrazu. Příčiny mohou být úplně jinde a v řadě případů se mohou navzájem překrývat. 

1. Váš mozek se potřebuje ochladit

Jednou z nejuznávanějších zívacích teorií popisuje snahu organismu o ochlazení mozku. Teorii představili v roce 2007 vědci v magazínu Evolutionary Psychology, když ukázali, že osoby chladící si hlavu chladivými balíčky o teplotě 4 °C zívaly při pohledu na zívající osoby méně než lidé, kteří si k hlavě přikládali balíčky o teplotě 46 °C. 

Zívání zvyšuje průtok krve do mozku a navíc způsobuje jeho ochlazení vydatným nádechem. Ke zvýšené tvorbě tepla dochází v důsledku fyzické aktivity, svou roli může hrát také zvýšená hladina serotoninu při cvičení, která k hypertermii může přispívat také. 

2. Někdo ve vašem okolí začal zívat

Vedle fyziologických funkcí má zívání společenskou úlohu. Pokud totiž někdo ve vašem okolí začne zívat a vy si toho všimnete (byť podvědomě) zvyšuje se pravděpodobnost, že začnete zívat také. 

Tento efekt byl pozorovaný také u šimpanzů nebo makakůExperiment na psech dokonce ukázal, že psi byli schopni rozeznat zívání od kontrolovaného otevření úst, přičemž začali zívat pouze po spatření opravdového zívání. Vědci si tímto efektem vysvětlují společenskou úlohu v synchronizaci smečky či ve vzbuzení vzájemné empatie.

Zívání při cvičení tak ve skutečnosti mohl způsobit někdo, koho ani neznáte. Dokonce je možné, že si na tento impuls zpětně ani nemusíte pamatovat. 

3. Rozšiřování dýchacích cest a okysličení krve

Další rozšířenou hypotézou o zívání je zvýšená potřeba okysličení krve. Navzdory své logičnosti se od ní však spíše ustupuje. Experimenty, které porovnávaly frekvenci zívání v prostředí o zvýšené koncentraci kyslíku či oxidu uhličitého, totiž změnu ve frekvenci zívání nepozorovaly. 

Jedna z novějších teorií také dává do spojitosti zívání s periodickým natahováním svalů v oblasti krku a hrudníku, které je nezbytné pro rozšiřování dýchacích cest, správné polykání nebo žvýkání. 

4. Jste unavení nebo nevyspalí

Zívání hned po příchodu do posilovny může být znakem nevyspání či únavy z náročného pracovního dne. Tím spíš vám lidský organismus dává najevo, že v tomto stavu se mu do cvičení příliš nechce. 

Vedle únavy je se zíváním spojený také nedostatek zájmu k právě prováděné aktivitě. Pokud se tedy cvičení v danou chvíli zrovna nestřetává s vaším nadšením, může být právě nedostatek zájmu příčinou zívání. 

5. Cítíte se ve stresu

Některé studie také dávají do souvislosti zvýšenou četnost zívání ve stresu či při zvýšené hladině stresového hormonu (kortizolu). Zvýšená hladina kortizolu je také typická pro spánkovou deprivaci, tedy je zřejmé, že tyto příčiny se v samotném mechanismu působení pravděpodobně překrývají. 

Pokud je pro vás cvičení v posilovně částečně stresující, je možné, že za zíváním stojí právě tato příčina. Podobně tomu tak může být také před důležitými sportovními závody nebo před stresujícími událostmi typu veřejných projevů či zkoušek. 

Co si z toho vzít?

Ačkoliv zívání při cvičení samozřejmě může pramenit z nahromaděné únavy či z nevyspání, někdy může mít i zcela jiné příčiny. Někteří odborníci se domnívají, že jednou z důležitých funkcí zívání je ochlazování mozku, což může vysvětlovat zívání při náročných trénincích.

Jelikož má zívání také psychologický podtext, může být způsobeno také jednoduše tím, že jste ve svém okolí viděli někoho zívat, na což organismus reflexivně reaguje. Tak jako tak se není třeba jej nijak zvlášť obávat, čas od času nás při cvičení zastihnout může.

Autor: Aktin

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.