Umíte se uvolnit? A mohl bych to vidět? 

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Jste na neuvěřitelně krásném místě, kde se sluneční paprsky odrážejí od šumícího moře. Horký a lehce drsný písek vám šimrá na chodidlech. Slyšíte zpoza baru píseň Anyway The Wind Blows ze seriálu Tropical Heat a nostalgicky si vzpomenete na Nicka Slaughtera a jeho havajskou košili – ten tedy s tímto článkem nemá nic společného, ale jen jsem chtěl, abychom si všichni vzpomněli a navodili tu správnou atmosféru. 

Tohle všechno máte, ale pořád vám v hlavě něco říká, že je něco v nepořádku, že něco by mohlo být jinak. Pořád se nedokážete fyzicky uvolnit. Dobíhající stres, moc myšlenek, žádný přítomný moment a další podobné ezo věci, ale také nemáte tu dovednost, protože to je pořád samé: “kousni se, to dáš, zatni biceps…”.

Znám ze své praxe mnoho lidí, kteří vypadají, jak ze žurnálu. Ovšem, kdybych si ně sáhl v kteroukoliv dobu, budou jak skála. Jako vážně, pořád – né, že bych po tom nějak toužil, ale… pojďme radši od toho. Tihle lidé se nedokáží uvolnit, nedokáží se “deaktivovat”. 

Umět zatnout svaly a vytvořit v těle tenzi je super. Ale nedokázat je naopak uvolnit už je dost velký problém. 

Věřím tomu, že většina z vás chce být lepší. Silnější, pružnější, hezčí, chytřejší. A možná i spousta z vás má na dovolené pocit, že musí něco dělat. Oukej, pojďte to obrátit a naučte se nedělat nic. Nedělat nic, vypnout tu tenzi v těle, tím zlepšit své zdraví a naučit se tuhle dovednost, kterou krásně můžete přenést do běžného života. Jezdíte MHD? Oukej, sedni si a na chvíli se uvolni. Máš v kanclu chvíli volno, tak vypni facebook – protože předpokládám, že to v práci zrovna čteš – a vypni. 

Ono totiž být v tenzi je plýtvání energií na chvíli, kdy ji budete skutečně potřebovat. A ne, není to známka síly. Ve svalech v tenzi vám bude hůře proudit krev. A když vám hůře prodí krev, můžete hůře regenerovat. A takhle můžeme jít dál a dál… třeba až k tomu, že Vám to zvýší tlak a srdce se dostane pod větší zátěž. 

A jak na to? Metod je mnoho. Od dechového cvičení, sauny, jógy až po freediving. Najděte si způsob, který vyhovuje vám. A stejně jako zvyšujete svůj výkon na dřepu nebo mrtvém tahu, tak pracujte na tom, abyste zvládli být měkcí. 

Nebojte se být občas měkkouš. 

Autor FitPraha

Školící centrum FitPraha

FitPraha je ojedinělý koncept, který spojuje 2 základní kurzy – kurz pro fitness trenéry a kurz pro výživové poradce.

Naším jasným cílem je tvořit fitness trenéry a výživové poradce, pro které je hlavní zdraví klientů, jeho zlepšování a postupnými kroky správné nastavení klienta v jeho každodenním životě.

Naším poselstvím je předávat informace, které jsou kvalitní, aktuální a funkční. Nabízíme rovněž možnost tyto informace rozšiřovat a prohlubovat na navazujících kurzech. Zakládáme si na profesionalitě, proto naši lektoři jsou skutečnými odborníky na probíraná témata.

fitpraha.cz