Základní pravidlo hubnutí aneb co je to kalorický deficit?

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Kdo se má v těch pojmech vyznat? 

Jaký je rozdíl mezi kilojoulem a kalorií? Co je kalorický deficit? Co je bazální metabolismus a k čemu ho potřebuji znát? Je nutné vážit si jídlo? 

Kalorický deficit

Smyslem redukce je dostat se do tzv. kalorického deficitu. Tedy příjem energie z jídla minus výdej energie z aktivit a fungování našeho těla. 

Pokud je příjem energie dlouhodobě nižší než výdej, jsme v kalorickém deficitu, tedy vydali jsme více, než jsme doplnili a hubneme. Pokud je to naopak, přijímáme dlouhodobě z jídla více energie než vydáváme pohybem, jsme v kalorickém nadbytku a přibíráme. 

Příjem energie < výdej energie = kalorický deficit (hubneme)

Energii přijímáme z veškerého snědeného jídla i vypitého pití. 

Energii vydáváme aktivní energií z pohybu a klidovou energií z toho, že prostě jenom jsme.

Energie se měří v jednotkách kilojoule (kJ) nebo kilokalorie (kCal). 

Platí zde vztah, že 1 kCal = 4,185 kJ. 

Klidová energie/ neboli bazální metabolismus (BMR) 

Je to energie, kterou naše tělo potřebuje ke své činnosti, tedy pro zachování základních životních funkcí (dýchání, trávení, spaní, myšlení, pumpování srdce apod.). 

Je důležité, aby energetický příjem ze stravy nebyl nikdy nižší než je náš bazální metabolismus. Je to zdraví nebezpečné, protože naše tělo by nemělo dost energie na svoje fungování. 

Aktivní energie

Je energie, kterou vydáme nad rámec té klidové. Např. když si jdeme zacvičit, zaběhat, nebo na procházku apod. 

Když nám naše chytré hodinky ukazují při aktivitě spáleno:

Aktivní kilojouly: 2.261 kJ

Kilojoulů celkem: 2.569 kJ

Znamená to, že celkem jsme spálili 2.569 kJ, z toho 2.261 bylo aktivitou, tedy silovým tréninkem a ten zbytek, tedy 308 kj by prostě bylo vydáno tak či tak, i kdybychom leželi na gauči, protože tělo je živé, dýchá, funguje… 

Výdej energie nám dnes již celkem přesně počítají naše chytré hodinky. Ale s příjmem energie to může být obtížnější. Abychom dokázali spočítat, kolik energie přijímáme ze stravy, je potřeba se alespoň v základu orientovat ve výživových hodnotách potravin. Nebo využít služeb nějakého výživového specialisty, který nám s tím poradí. 

Bazální metabolismus (BMR) nám orientačně dokáží ukázat chytré hodinky, přesněji se to dozvíme převážením na speciálních vahách typu inBody či Tanita apod. 

Pokud známe BMR, je potřeba vzít v potaz naší denní aktivitu – z povolání a ze sportu. 

A nastavit tak optimální denní příjem energie dle našeho cíle. 

S nastavením správného příjmu energie nám opět může pomoct výživový specialista, nebo můžeme prohledat internet a najít různé, volně dostupné kalkulačky. Za jejich správnost však nelze dát ruku do ohně. 

Pro ilustraci si můžeme vzít jako příklad mladou ženu, která má BMR 5.300 kJ, tři náročnější tréninky týdně a sedavou práci, chce zhubnout, vyšel jí průměrný příjem energie 7.700 kJ denně a dochází zde k pozvolné a dlouhodobé redukci. 7.700 kJ si rozdělí na 4 chody denně a každé jídlo navaří tak, aby splňovalo vypočítanou energii. 

Je nutné vážit jídlo? 

Používat při vaření kuchyňskou váhu je noční můrou velkého množství lidí. Popravdě ale na tom není nic tak hrozného, jak se může zdát. Ani to nezabere nic moc času navíc. Naopak, vážení surovin nám dá nejen jistotu, že nejíme zbytečně moc nebo málo a můžeme si tak naplno užít svou porci bez výčitek a pochybností, ale také nás to naučí znát velikost porcí. Umět si představit, co je 50g chleba a co je 100g rýže. A kolik energie z tohoto množství přijímáme. Naučí nás to koukat se na jídlo jiným způsobem. Zdravým způsobem. A nebojte, vážit stačí zpočátku prvních pár týdnů. Poté už to budeme mít v oku. ☺ 

Autor Mirka Philippi

Instruktorka skupinových lekcí a výživová poradkyně

Jsem zapálená instruktorka skupinových lekcí a zároveň pečlivá výživová poradkyně. V kombinaci skupinového sportu a zdravého jídla jsem se prostě našla. 🙂

Učím hlavně Les Mills skupinové lekce, kde mě obrovsky baví takový ten až “fanatismus” v dobrém slova smyslu.

Skupinové lekce miluju hlavně proto, že probíhají ve skupině, jsou plné energie, kterou společně v jeden okamžik tvoříme, pomáháme jeden druhému a motivujeme se navzájem zvládnout víc, překonat limity, něco se od sebe naučit a hlavně – společně si to užít!

Ve výživě vystupuji pod značkou Eat With Love, a jak už název napovídá, učím lidi, jak se zamilovat do zdravé stravy. Pomáhám jim projíst se k výsledkům tak, že si jídlo užívají, objevují nové kombinace, neodpírají si. Že je to prostě baví.

Máte otázky? Jsem tu pro vás. Ozvěte se M: mirka@eatwithlove.cz, IG: @mirkaphilippi nebo @eatwithlovecz, W: www.eatwithlove.cz